Ga naar de inhoud
Routes per land > Duitsland > Wetterstein

Westweg "Stopselzieher"

Zugspitze, 2.962 meter

Moeilijkheid
A/B, makkelijk

Dalplaats
Ehrwald, 994 meter

Uitgangspunt
dalstation Tiroler Zugspitzbahn, 1.228 meter

Kaart
AV-Karte 4/2 Wetterstein Mitte, F&B WK 352 Ehrwald

Hoogteverschil
stijgen ca. 1.750 meter
dalen ca. 0 meter
klettersteig ca. 480 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 3½ uur
klettersteig ca. 2 uur
terug met de kabelbaan

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

         


Routebeschrijving
Vanaf het dalstation gaat het via pad 822 richting het zuidoosten naar het Gamskar, ca. 1.600 meter. Op 1.637 meter komt het pad uit op pad 801 (Georg-Jäger-Steig), die men tot de Wiener-Neustädter-Hütte, 2.209 meter, volgt. Vanaf de hut over puin door de Oostenrijkse Schneekar, tot aan het bovenste gedeelte hiervan. Hier begint de klettersteig met de "kurkentrekker". Hierna gaat het via beugels en staalkabels (let op voor steenslag!) tot aan de Zugspitzbergkam, die men op ca. 2.800 meter bereikt. Iets beneden daarvan bevindt zich het opgeheven bergstation van de oude Ehrwalder Zugspitz kabelbaan. Via het brede, maar gedeeltelijk toch gezekerde pad gaat het naar links omhoog naar de top van de Zugspitze, 2.962 meter, Duitslands hoogste bouwwerk.

Er zijn 2 mogelijkheden om af te dalen:
a) met de Ehrwalder Zugspitzbahn naar het uitgangspunt,
b) vanaf de top daalt men via het gezekerde pad af naar de Zugspitzplatt en vervolgens naar de Knorrhütte, 2.050 meter. Men steekt hier bijna zonder hoogteverschil het onderste gedeelte van het rotsplateau over, tot aan Gatterl, een smalle scharte. Men loopt door het groene dal tussen de Gattelköpfen en Hohen Kamm naar Feldernjöchl, 2.042 meter. Van daaruit verder naar rechts langs steile bergwanden naar Issentalsattel en verder afdalend naar Ehrwalder Alm, 1.493 meter, 4 uur. Van hieruit kan men met de kabelbaan of te voet afdalen naar Ehrwald. Indien men voor deze variant kiest om af te dalen, is het niet aan te raden om dit zonder een overnachting te doen.


Opmerking:
In vergelijking met de Höllentalsteig is deze tocht over de hoogste berg van Duitsland iets makkelijker. Slechts voor goed geoefende via ferratisten met goede conditie. Er is een mogelijkheid om te overnachten in de Wiener-Neustädter-Hütte, 2.209 meter.

Terug naar de inhoud