Ga naar de inhoud

Via ferrata de la Cascade

Massif du Taillefer, 1.600 meter


Moeilijkheid
B/C, beetje moeilijk

Uitgangspunt
La Morte (L'Alpe du Grand Serre), 200 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 1.400 meter
eindhoogte 1.600 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 2 minuten
via ferrata 1½ - 2 uur
terug 30 - 45 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Op 45 min van Grenoble in de richting van de dorpen van de Oisans, omhoog naar l'Alpe du Grand Serre, wanneer u te Séchilienne aankomt. Parkeerplaats op 400 m van het vertrekpunt, tegenover het avonturenspeelplein.

De via ferrata de la Cascade (waterval), gelegen in het midden van het dorp, stijgt over de zuidwestelijke uitlopers van het massief van Taillefer en laat toe om een mooi panorama te bereiken met een onvergelijkelijk zicht op het dorp en de toppen rondom.

Deze via is van een mindere moeilijkheidsgraad en dus voor iedereen toegankelijk.  Ze begint op de linkeroever aan de voet van de waterval en gaat zo 20 m verder, dan in een canyon en vervolgens verschillende keren van de ene oever naar de andere. Ze gaat stroomopwaarts van de GR50 tot aan de “sentier Bonniot”.  De omloop werd in 5 stukken gesplitst, die met elkaar verbonden zijn door een weg. De stroom Guiliman wordt vijf keer overgestoken: balken, apenbrug en  Nepalese brug.  Er zijn ook nog 2 vluchtwegen zodat men niet verplicht is om tot de top te gaan en, indien nodig, via een weg terug naar het vertrekpunt kan afdalen.
1e deel: rondom de waterval en de canyon.  Men steekt de stroom 5 keer over met verschillende hulpmiddelen zoals balken, apenbrug en Nepalese brug.
2e deel: een oversteek op gemakkelijke rotsplaten.
3e deel: men geraakt gemakkelijk op een pijler tot op een uitkijk met een mooi uitzicht over het dorp.
4e deel: vervolg over een steile muur met nadien een gemakkelijk verloop tot aan de GR50 en een mooi uitzicht.
5e deel: men bereikt de top van een rotshelling en het uitzicht op de top.

Deze via is uitgebreid met een extra toegift, het stuk omhoog naar de top: gradatie TD.

De terugweg is eerst de “sentier Bonniot” tot aan het meer van Prévourey, dan de GR 50 en tot slot een weg die onder de klimschool passeert.

Terug naar de inhoud