Ga naar de inhoud

Via ferrata Lamon - Formenton

Tofana di Dentro, 3.237 meter

Moeilijkheid
B/C, beetje moeilijk  

Uitgangspunt
Cortina d'Ampezzo, 1.211 meter

Steunpunten
Cortina d'Ampezzo, 1.211 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 55 (Cortina d'Ampezzo)

Hoogtemeter
stijgen ca. 200 meter
dalen ca. 800 meter
klettersteig ca. 200 meter  

Tijdsduur
heen: bergstation Tofana di Mezzo - Tofana di Dentro, ca. 1 uur
terug: Tofana di Dentro - tussenstation kabelbaan bij Rifugio Ra Valles, ca. 1½ - 2 uur
klettersteig: ca. 1 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Met de kabelbaan van Cortina d'Ampezzo, 1.211 meter, naar Tofana di Mezzo, 3.244 meter. Vanaf het bergstation eerstover het pad naar de top, dan naar rechts afdalend naar de inkeping tussen de 2 toppen. Via het gezekerde pad, dat gedeeltelijk zeer luchtig over de bergkam gaat, bereikt men de Tofana di Dentro, 3.237 meter.

Vanaf de top daalt men af via de gemarkeerde noordkam naar Bivacco »Baraca degli Alpini«, 2.922 meter, langs de voormalige stellingen van Formenton. Via dit pad 407 daalt men eerst steil af over de oostflank terug naar het tussenstation van de kabelbaan en Rifugio Ra Valles, 2.470 meter.

Opmerking:
Met gebruikmaking van de kabelbaan vanuit Cortina d'Ampezzo is het een probleemloze, korte klettersteig. Let vanwege de grote hoogte (boven de 3.000 meter) op voor sneeuw en verijzing. Een andere mogelijkheid om deze klettersteig te bereiken, is omhoog via de »Via ferrata Giuseppe Olivieri« vanuit Rifugio Dibona. Zeer lange bergtocht.

Opmerking van Peter Meupelenberg:
De terugweg via de 407 is soms zeer luchtig en zeker erg lang. Houdt er ook rekening mee dat de laatste lift naar het dal om 16.30 uur gaat! Totale tijd van Cortina omhoog met lift dan via ferrata en terugtocht langs de 407 naar tweede bergstation is ongeveer 4 uur en een kwartier ( voor de snelle onder ons ) houdt daar dus rekening mee. Anders mis je de lift en moet je van ca. 2.700 meter terug wandelen naar 1.200 meter! Overigens is de snelste weg terug de via de nemen in de tegengestelde richting!

Terug naar de inhoud