Ga naar de inhoud

Sky Walk Klettersteig

Hunerkogel, 2.685 meter

Moeilijkheid
D/E, zeer moeilijk

Dalplaats
Ramsau am Dachstein, 1.135 meter

Uitgangspunt
bergstation van de Südwandbahn, 2.687 meter

Kaart
AV-Karte 14 Dachstein, F&B WK 201

Hoogteverschil
stijgen ca. 140 meter
klettersteig ca. 240 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 25 minuten
klettersteig ca. 1 uur
terug ca. 5 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

        


Routebeschrijving
Via de A10 en Radstadt danwel door het Ennstal naar Schladming. Van daaruit naar Ramsau omhoog rijden. Ten westen hiervan gaat de tolweg (rit met kabelbaankaartje is gratis) naar de Dachstein-Gletscherbahn (parkeren).

Met de Dachstein-Gletscherbahn naar het bergstation en dan via een korte klettersteig (afdalingsklettersteig, de route begint vlakbij de dalrit, rood-wit-rood markering) omlaag naar de Hunerscharte (onder de materiaalkabelbaan) en via de gerenoveerde Hunerschartenklettersteig tot aan de wegsplitsing van de Sky Walk Klettersteig (bord).  

Vanaf de Hunerscharte kan men ook in een boog over de gletsjer naar de instap.
Bij een aanloop vanaf de Türlwandhütte moet men rekenen op ca. 2 uur extra.

Vanaf de splitsing van de Hunerscharten-Klettersteig eerst eenvoudig, daarna iets moeilijker over een soort rotsband tot aan de eerste steile pijler licht dalend traverseren. Dan zeer steil omhoog en tot slot licht overhangend naar het einde van de pijler. Dan volgt een traverse over een rotsplaat, die uitmondt in een steile wand met een kloof. Aan het einde van deze plaat gaat het naar een pijler en klimt men extreem geëxponeerd omhoog tot men opnieuw bij een korte traverse naar links komt. Steil omhoog naar de slotwand, welke weer bij een eenvoudiger wordende traverse uitkomt. Aan het einde via een eenvoudige graat naar vlak terrein tot aan een afrastering. Hier overheen en rechts omhoog naar het Sky Walk platform.

In weinig stappen terug naar de Sky Walk bij het bergstation van de Dachstein-Gletscherbahn.
Bij een afdaling naar de Türlwandhütte moet men rekenen op ca. 1:40 uur extra.

Opmerking:
"Sky Walk" betekent "hemelwandeling" en zelden is men tijdens een klettersteig zo dicht bij de hemel geweest! Extreem geëxponeerd verloopt de route door de overhangende steile wanden van de Hunerkogel, een rustplaats vindt men hier niet. Deze route behoort tot de moeilijkste in de Oostalpen. Bij een beklimming is, naast een behoorlijk portie moed, vooral armkracht gevraagd. De finale van de Sky Walk is een zeer luchtige, licht overhangende pijler in het middelste deel van de wand. Maar ook al de pijler bij de instap en de traverse over de rotsplaten hebben het in zich. Beginners en niet al te krachtige ferratisten moeten zich dus niet aan deze route wagen, anders komt de hemel wellicht dichterbij dan hen lief is.

Terug naar de inhoud