Ga naar de inhoud

Via ferrata Dia Manicella

Ascodal, 540 meter


Moeilijkheid
D, zeer moeilijk

Uitgangspunt
Ponte-Leccia

Hoogtemeter
beginhoogte 340 meter
eindhoogte 540 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 5 minuten
via ferrata 1 - 2 uur
terug ?

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Deze via kan niet meer gedaan worden met het eigen materiaal.  Men is verplicht de uitrusting te huren bij de eigenaar: ”In Terra Corsa”. 20€ voor 4 uur, 30€ voor 7 uur zodat men op dezelfde plaats nog een tweede via kan doen.  Spijtig want het is een zeer aangename via, maar gezien de prijs iets te duur.  (Info juli 2003)

De eigenaars zijn verantwoordelijk voor alle ongevallen op het domein en het materiaal moet gekeurd worden ofwel door een wachter bij het begin van de via, ofwel bij de zetel van In Terra Corsa (La Gare-BP39, 20218 Ponte Leccia, 0495476948), een kleine zaak waar men materiaal kan huren (5€ per helm, 7€ voor gordel met leeflijn) en waar men voor begeleiding kan zorgen.
De via zelf is kort maar fijn.  De rots is aangenaam.  Geen enkele moeilijkheid, tenzij een zijdelingse passage naar het einde toe.  Prachtige omgeving.  Er zijn echter veel te veel vluchtwegen, een overbodige wirwar van kabels!

Nadeel: onderaan de klif van deze via bevindt zich een avonturenparcours, hetgeen tegenwoordig wel meer voorkomt: er zijn dus mensen op de zetel van In Terra Corsa die zich daarmee bezig houden maar eveneens ter plaatse.  Tijdens de klim kan je de deelnemers beneden horen huilen van plezier of misschien van iets anders, hetgeen de natuurlijke omgeving toch geweld aandoet.  Spijtig voor een anders zo kalme en rustige plaats.

Terug naar de inhoud