Ga naar de inhoud

Via ferrata Franco Gadotti

Punta d. Vallaccia, 2.639 meter

Moeilijkheid
B/C, moeilijk  

Uitgangspunt
Rifugio Soldanella, 1.450 meter, in Val di S. Nicolò

Steunpunten
Bivacco Donato Zeni, 2.100 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.200 meter
dalen ca. 1.200 meter
klettersteig ca. 500 meter  

Tijdsduur
heen: Rifugio Soldanella - Punta d. Vallaccia, ca. 5 uur
terug: Punta d. Vallaccia - Valle dei Monzoni - Rifugio Soldanella, ca. 3 uur
klettersteig: ca. 3 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de brug vlak voor Rifugio Saldonella, 1.450 meter, via pad 615 steil omhoog naar Bivacco Donato Zeni, 2.100 meter. Net voorbij Bivacco Donato Zeni bevindt zich het begin van de klettersteig. Via staalkabels bereikt men Cima Dodici, 2.443 meter. Van hieruit gaat het richting het zuiden naar de top van de Sass Aut, 2.555 meter. Over grashellingen, de zwakke markeringen volgend, daalt men af richting het zuiden tot aan het belangrijkste gedeelte van de via ferrata.  Via staalkabels beklimt men dit originele stuk klettersteig, en na een lange klim over de westzijde van de bergkam bereikt men het hoogste punt, de Punta d. Vallaccia, 2.639 meter.

Over grashellingen daalt men af richting het zuidoosten naar La Costella, 2.529 meter, en van daaruit via pad 624 en 603 terug naar het uitgangspunt.

Opmerking:
Bij mist op het bovenste gedeelte is het moeilijk te oriënteren. Doordat men steeds weer stijgt en daalt is het een lange, maar zeer mooie tocht in een niet druk bezocht gebied. Prachtig uitzicht op de Rosengarten-, Latemar- en Palagroep.

Terug naar de inhoud