Ga naar de inhoud

Sentiero attrezzato Monte Chiampon

Monte Chiampon, 1.709 meter

Moeilijkheid
A, makkelijk  

Uitgangspunt
Vanuit Gemona, Italië over de SS13 of de snelweg (tol) naar Tarvis. Dit plaatsje inrijden en over een geasfalteerde weg in oostelijke richting omhoog rijden tot aan het hoogste punt. Deze weg gaat hierna rechtdoor weer omlaag, maar men gaat hier bij de wegsplitsing richting Monte Quarnan / Sella Foredor. Vanaf de wegsplitsing ca. 10 km. in veel smalle haarspeldbochten op een smalle geasfalteerde voormalige oorlogsweg omhoog totdat deze weg overgaat in een grintpad. Daar is een parkeerplaats, 1.050 meter.

Hoogteverschil
ca. 1.400 meter

Tijdsduur
naar de hut ca. 10 minuten
naar de top 1½ - 2 uur
afdaling ca. 1 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de parkeerplaats eerst links door het bos omhoog via een slecht gemarkeerd pad naar de hut (10 min.), welke men ook met de auto kan bereiken via het grintpad. Achter deze grote hut gaat het pad 713 omhoog over grashellingen. Op 1.390 meter begint de korte met staalkabels gezekerde passage. Na 100 meter zijn ook de wat moeilijkere passages voorbij, en gaat het over steile grashellingen in zigzag naar de top van Monte Chiampon, 1.709 meter. Prachtig uitzicht naar alle kanten.

Terugweg als heenweg.

Variant: als de heenweg te kort is, kan men ook nog naar de Monte Quarnan, 1.372 meter, die aan de andere kant van de pas Sella Foredor ligt. Deze kan men via een vrij eenvoudig pad bereiken.

Opmerking:
Niet al te moeilijk, bij nat weer kan het glad zijn. Niet aan te raden bij sneeuw. Stijgijzers en pickel meenemen in het voorjaar. Bijna het hele jaar toegankelijk, afhankelijk van evt. sneeuw.

Terug naar de inhoud