Ga naar de inhoud

Via ferrata Wadi Ghul

Moeilijkheid
B, makkelijk  

Uitgangspunt
Al Khitaym, ca. 1.900 meter

Hoogteverschil
ca. 100 meter

Tijdsduur
totaal 2½ - 3 uur


Routebeschrijving
Jebel Shams is de hoogste top in Oman. Er leidt een makkelijk, (maar heet) pad, genaamd W4, naar de top. Er is echter ook een via ferrata in de zogenoemde Grand Canyon van Oman, de Wadi an Nakhur. De Abandoned Village Walk W6 brengt je naar de start. Volg de volgende aanwijzingen om op het plateau te geraken vanwaar je de startbordjes verder kunt volgen. Dit vereist wel een 4WD, maar is niet moeilijk:
Volg de Muscat – Al Buraymi weg 21. Tussen Ibri en Nizwa de afslag Al Hamra nemen, langs Al Hamra  via Wadi Ghul naar het Jebel Shams Plateau rijden. De rechter afslag nemen bij het wegteken voor het startpunt van de W4 en rijd door tot het dorpje Al Khitaym (circa 40 km van Al Hamra, de laatste 20 km is gravel, maar zeer goed te doen). Hier vind je het bord dat de start van de W6 aangeeft. Kampeer boven op het plateau voor prachtige plaatjes, en een vroege start.

Een oud ezelpad volgt vanaf hier de west flank van de An Nakhur Gorge met echt schitterende uitzichten in de “Grand Canyon” De route is zeer goed aangegeven met geel-wit-rode markeringen. Na 3,5 km, ongeveer een uurtje, bereik je de verlaten stad van Sab Bani Kamis. Vanaf de duidelijk zichtbare terrassen kun je naar de boven het dorp gelegen waterpoel klauteren. Even daar voorbij is een via ferrata geinstalleerd met goede en betrouwbare beveiliging. Kijk goed uit naar de kabels, zodat je de route niet voorbij loopt en het verkeerdepad inslaat. Het eerste deel is een medium beklimming van een 80m verticale wand met goede steunpunten. Dan volgt met een wandeling een korte traverse, waarna het tweede, makkelijkere deel je naar een zij wadi brengt. Vanaf hier is het wat klauteren de wadi uit naar de weg.  Via de via ferrata keer je dus terug naar het Plateau, vanwaar je terug zou kunnen liften terug naar Al Khitaym.

Opmerking:
De via ferrata is zeker niet moeilijk, misschien een B, maar door de hitte en de zon die er op staat toch een behoorlijke fysieke inspanning.

Terug naar de inhoud