Ga naar de inhoud

Via ferrata Gaetano Falcipieri

Monte Forni Alti, 2.027 meter

Moeilijkheid
B/C, moeilijk  

Uitgangspunt
Colle Xomo, 1.058 meter - Bocchetta Campiglia, 1.216 meter

Steunpunten
Rifugio Balasso, 983 meter
Rifugio Alpino, 1.058 meter

Kaart
Tabacco kaart nr. 059 (Monti Lessini)

Hoogtemeter
stijgen ca. 800 meter
dalen ca. 800 meter
klettersteig ca. 500 meter

Tijdsduur
heen: Bocchetta Campiglia - Monte Forni Alte - Rifugio Gen. Achille Papa, ca. 5 uur
terug: Rifugio Gen. Achille Papa - Strada d. Galeie - Bocchetta Campiglia, ca. 2 uur
klettersteig: ca. 3 - 4 uur  

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Rovereto, 192 meter, via weg 46 omhoog naar Passo Pian delle Fugazze, 1.162 meter. Van daaruit richting het oosten naar de ca. 250 meter lager gelegen brug Ponte Verde, 901 meter. Over de smalle weg naar links, steeds omhoog en omlaag, naar Colle Xomo, 1.058 meter, waar men weer linksaf gaat en na zo’n 1½ km. Het plateau Bocchetta Campilia, 1.216 meter, bereikt. Van hieruit gaat men te voet verder, voorbij het hek en de mijngangen aan de linkerkant. Nu door het bos tot aan de eerste zekeringspunten, en steeds via gezekerde passages over de top van Cima Cuaro, 1.939 meter, Monte Forni Alte, 2.027 meter, Cimon del Soglio Rosso, 2.040 meter, en Cima dell’ Osservatorio, ca. 2.000 meter, naar Rifugio Gen. Achille Papa, 1.928 meter, op de Porte del Pasubio, 1.928 meter.

Van Rifugio Gen. Achille Papa volgt men de markeringen naar »Strada d. Galerie« en bereikt men via deze weg met vele tunnels na ca. 6½ km. weer het uitgangspunt Bocchetta Campiglia, 1.216 meter.

Opmerking:
De beste tijd voor deze niet zeer zware, maar interessante tocht is van juni tot november. Een zaklamp wordt aanbevolen voor »Strada d. Galerie« (ca. 6½ km. lang, 52 tunnels). Deze interessante wandeling bevindt zich in de gevechtslinies van de Oostenrijkse en Italiaanse bergtroepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Opmerking van Maarten M.:
Gisteren met een vriend de Gaetano Falcipieri in het Pasubio gebergte zuidoostelijk van Rovereto gedaan. Op deze site staat de klettersteig als gemakkelijk genoteerd, maar voor beginnelingen ligt het voor mijn gevoel toch wat anders. De klim e.d zijn weliswaar niet zo moeilijk, maar er moeten wel veel meer meters overwonnen worden. De aangegeven hoogte meters klimmen en dalen kloppen hierdoor niet. Ik schat dat er in totaal wel bijna 1400 mtr geklommen moet worden en zeker 1000 mtr dalen alles bij elkaar. Wel een heel erg mooie tocht met een historische achtergrond. Het lampje voor de terugtocht in de tunnels is onmisbaar, want de langste is zo'n 320 mtr en daar is het echt pikkedonker.

Terug naar de inhoud