Ga naar de inhoud

Pisciadústeig - Via ferrata Brigata Tridentina

Rifugio Cavazza al Pisciadú, 2.583 meter

Moeilijkheid
C, moeilijk  

Uitgangspunt
Parkeerplaats bij het dalstation van de materiaalkabelbaan, 1.950 meter, naar Rifugio Cavazza al Pisciadú, ongeveer halfweg tussen Grödner Joch en Kollfuschg.

Steunpunten
Kollfuschg, 1.615 meter
Rifugio Cavazza al Pisciadú, 2.583 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 600 meter
dalen ca. 600 meter
klettersteig ca. 400 meter  

Tijdsduur
heen: parkeerplaats - Rifugio Cavazza al Pisciadú, ca. 3 uur
terug: Rifugio Cavazza al Pisciadú - Val Setus - parkeerplaats, ca. 1½ uur
klettersteig: ca. 2½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de parkeerplaats richting het oosten naar het eerste gezekerde steile stuk. Vervolgens via een makkelijk stuk naar het belangrijkste deel van de klettersteig, beginnend rechts langs de Pisciadu waterval, welke via een luchtige en uitzichtrijke klim leidt naar een kloof. (Hier bestaat de mogelijkheid om de klettersteig links te verlaten en over een klimmend pad naar de Rifugio Cavazza al Pisciadú, 2.583 meter,  te gaan.) Van hier gaat het naar rechts via een loodrechte, goed gezekerde rotswand omhoog tot net onder de Exner Turm, 2.496 meter. Een hangbrug aan het einde van de via ferrata vormt het hoogtepunt. Van hieruit bereikt men in enkele minuten Rifugio Cavazza al Pisciadú.

Vanaf Rifugio Cavazza al Pisciadú via pad 666 naar het noordwesten tot aan de aftakking. Via de gedeeltelijk gezekerde afdaling steil naar beneden naar Val Setus (pas op in het voorjaar voor ijzige gedeeltes) en terug naar de parkeerplaats.

Opmerking:
Als men vroeg vertrekt, kan men ook nog de niet al te moeilijke top van de Pisciadú, 2.985 meter, beklimmen. Heen en terug, vanaf de Pisciadúhütte in ca. 2½ uur. Deze via ferrata behoort tot de bekendste, maar jammer genoeg ook één van de drukst bezochte in de Dolomieten.

Lees hier ook het reisverslag Pisciadu met pensionati

Terug naar de inhoud