Ga naar de inhoud

Via ferrata Foradada del Toscar

Moeilijkheid
D, zeer moeilijk  

Dalplaats
Foradada del Toscar

Hoogteverschil
ca. 240 meter

Tijdsduur
heen ca. 2 uur
terug ca. 40 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Deze via ferrata is gelegen langs de N260 tussen Ainsa en Broto in de Spaanse Pyreneeën. De rots waarop deze VF gebouwd is ligt iets ten noorden van de grote baan. Als je uit de richting Ainsa komt is het ongeveer 20km ver. Je komt eerst een hotel-restaurant, genaamd Lacort, tegen en iets verder een kunstwerk met pijlen. Het is ter hoogte van de pijlen dat er een de overkant van de weg een piste omhoog loopt naar de start van de via ferrata. Langs de N260 is deze echter maar aangeduid met enkel een klein houten pijltje. Vanuit Campo is het zo’n 15 km ver en passeer je eerst het dorpje Foradada om vervolgens bij dat kunstwerk passeren.

Je kunt het beste de wagen aan de weg parkeren. Dan volg je te voet de piste naar het begin van de rots. Dit is een wandeling in stijgende lijn van ruim één kilometer.

Bij het begin hangt een bord met een beschrijving van het parcours.
Onderweg kom je verschillende passages tegen. Het merendeel van het parcours zijn artificiële ladders en metalen staven in de rotsen waar verticaal en horizontaal moet langs voortbewogen worden. Je komt er een ook korte balk, een kleine touwenbrug en een hangbrug van ca. 15m lengte tegen. Kort na de hangbrug kun je de via ferrata verlaten door de pijl terug te volgen. Je kan echter nog verder gaan naar een nog hoger gelegen rots, om vervolgens op dezelfde terugweg uit te komen.

Opmerking:
Vanop de rotswanden heb je een mooi zicht op de streek. Het mooiste deel van deze via ligt wel in het eerste stuk.

Terug naar de inhoud