Ga naar de inhoud

Via ferrata de la Berche

La Tour, 1.320 meter


Moeilijkheid
B/C, beetje moeilijk

Uitgangspunt
Lus-la-Croix-Haute, 1.045 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 1.130 meter
eindhoogte 1.325 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 2 minuten
via ferrata 1½ - 2 uur
terug ca. 15 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Op 105 km ten zuiden van Grenoble (1h30) langs de Col de la Croix Haute of op 30 min ten oosten van Die, Lus la Croix Haute doorrijden in de richting van de Vallon de Jarjatte. Na 3 km en vóór een bocht naar links, vlakbij het klimmassief, ziet men op een rots aan de linkerkant een grote, zwarte, geschilderde pijl. De kabel bevindt zich 5 m hoger. Geen parkeerplaats (aan de kant van de weg). De via bevindt zich op 1 min afstand, de rotsen volgen ofwel langs de klimrotsen.

Progressieve via bestaande uit een volledige kring met 3 stukken.
- 1e deel: een gemakkelijke klim gevolgd door korte maar krachtige en luchtige overhangen tot aan de ontsnappingsroute. Vele stangen vergemakkelijken de zwaardere passages. Een leeflijn kan nuttig zijn.
- 2e deel: gemakkelijk in verhouding tot het einde van deel 1.
- 3e deel: afdaling door het bos tot aan de Nepalese brug die naar de Toren leidt: gemakkelijk.

Aan de rechterkant van de klimrotsen gaat de kabel recht omhoog over een kam zonder moeilijkheden, komt aan bij een begroeide helling, vervolgens een licht overhangende zijdelingse verplaatsing op 2 m boven de grond (hoogte 25). Men komt terug bij de kam en dan bij een kleine verticale plaat (105). Vervolgens een stevige rots met een luchtige klim dan een rechte overhang die aan de eerste balk toekomt en een ontsnappingsmogelijkheid (130). Verder met een luchtige overhang naar de 2e balk (145) dan de 3e balk met mooi zicht en nog een kleine, korte maar stevige overhang. Men komt terug bij de rotskam (160) en een paadje tot een andere ontsnappingsroute (175) en het einde van deel 1. Uitrusting aanhouden want na een afdaling komen we weer bij de kabel (160) voor de gemakkelijke klim van deel 2 (195). Gezekerde afdaling door het onderbos tot aan de Nepalese brug (130) met een slap hangende kabel tot aan de Toren. Rondom de Toren voor de klim (140) en de afdaling aan de andere kant, het einde van deze via (125). De terugkeer gebeurt door het onderhout dat vochtig kan zijn de dagen na de regenval.

Terug naar de inhoud