Ga naar de inhoud

Ferrata dei Laghi

Castel del Bombasel, 2.535 meter

Moeilijkheid
B/C, beetje moeilijk  

Uitgangspunt
Bergstation Paion del Cermis, 2.229 meter

Steunpunten
Paion del Cermis, 2.229 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 618 (Val di Fiemme - Lagorai)

Hoogtemeter
stijgen ca. 275 meter
dalen ca. 275 meter
klettersteig ca. 160 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig: ca. 45 minuten
klettersteig: ca. 1 uur
terug: ca. 1 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de Brenner Autobahn naar Bolzano Nord en verder richting de Karerpass. Kort na de Birchabrug slaat men af naar Cavalese. Dan in het dorp richting de kabelbaan of verder het dal in naar station Fondovalle en daar parkeren. Alternatief van Canazei of Auer naar Cavalese. met OV: met de trein naar Auer en verder met de bus naar Cavalese.

Vanaf het bergstation Paion del Cermis over het pad kort naar beneden, achter een grote skihut gaat het pad (eerst dalend over vele traptreden langs een steile rotswand) naar Lagi di Bombasel. (2.268 meter). Vanaf het bergmeer links naar Forcella Macaco (2.278 meter) omhoog, dan over de in het begin vlakke noordoostgraat naar de instap van de ferrata op ca. 2.380 meter.

Voor de klettersteig, zie topo hieronder. Er zijn slechts enkele steile passages tijdens de klettersteig (tot B/C), meeste passages zijn in de moeilijkheidsgraad A tot B.

Vanaf de top van Castel del Bombasel daalt men af via de zogenoemde Bombasel Highway. Dat is de noordwestgraat , die op de steilere passages gezekerd is met een staalkabel. Bij een markante rots verder afdalen naar Laghi di Bombasel en weer via de reeds bekende toegangsweg weer terug naar de stoeltjeslift. Mooier is echter het pad naar Cimon del to Della Trappola (2.401 meter), waarbij je in slechts 15 minuten extra een tweede bergtop meepikt. Vanaf de top van Trappola weer terug naar het bergstation Paion del Cermis.

Opmerking:
Laghi di Bombasel is een bergmeer in een paradijselijk berglandschap, over de noordoostgraat van de direct daarachter liggende Castel del Bombasel gaat een voor beginnende ferratisten perfecte klettersteig naar diens top. Omdat de klettersteig slechts enkele steile passages heeft, kan men tijdens de klim voluit genieten van het schitterende landschap met de vele bergmeren. Ondanks de nabijheid van het skigebied Alpe Cermis, zie je tijdens de klettersteig niets terug van deze kabelbanen. Voor beginners en gezinnen is de Bombasel Vertigo een prachtige route, het loont om in de zomervakantie tevens een uitstapje te maken naar Cavalese.

Terug naar de inhoud