Ga naar de inhoud

Via ferrata du Lavanchy

Le Lavanchy, 1.498 meter

Moeilijkheid
C/D, moeilijk  


Uitgangspunt
parkeerplaats bij Pont Nan, 1.253 meter

Steunpunten
Bex, 427 meter

Kaart
Swisstopo 1285 Les Diablerets, 272T St.-Maurice

Hoogtemeter
stijgen : ca. 380 meter
dalen : ca. 380 meter
klettersteig : ca. 30 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig : ca. 30 minuten
klettersteig : ca.
30 minuten
terug : ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Om er te komen verlaat je het Rhone dal in Zwitserland bij de plaats Bex, en vandaar rij je via Les Plans naar de parkeerplaats bij de Alp Pont de Nant.

Er staat nergens aangegeven dat er een Via Ferrata is. Er staat 1 houten wegwijzer bij de parkeerplaats, die wijst richting Lavanchy. Op de normale gele wandelborden kom je deze naam niet tegen. Wel zou je op die borden in de richting van ‘Lle Richard’ kunnen lopen. Loop wel via de bergweg, en niet via het wandelpad dat een kortere route neemt naar 'Le Richard'.

Als je bij de boerderij Le Richard bent, ben je te ver doorgelopen. Een 10 minuten daarvoor neem je namelijk het pad linksaf. Vrij snel daarna zie je door de bomen aan je rechterhand het begin van de Via Ferrata. De wandeling duurt zo’n 45 minuten en de via ferrata zelf een kwartier. Een leuke oefen Via Ferrata die zelfs een klein stukje overhang heeft.

Voor de terugweg zijn er abseilplaatsen ingericht als je touw hebt, of de route door het bos volgen die je uiteindelijk naar een steile alpenwei voert. Steek deze alpenwei horizontaal over, loop nog door een klein stukje bos en je bent weer op de alpenwei, maar nu iets minder steil. Daar zijn wij afgedaald naar de weg die je terugbrengt naar het begin van de via ferrata. Reken voor de terugweg dus zeker een uur.

Opmerking:
Het gaat hier om een hele korte en goed verstopte via ferrata.

Terug naar de inhoud