Ga naar de inhoud

Tälli Klettersteig

Horlauipfeiler, 2.540 meter

Moeilijkheid
B/C, moeilijk  

Uitgangspunt
parkeerplaats Lägerrain, 1.590 meter

Steunpunten
Tällihütte, 1.717 meter

Kaart
Swisstopo 1210 Innertkirchen, 255T Sustenpass

Hoogtemeter
stijgen : ca. 950 meter
dalen : ca. 950 meter
klettersteig : ca. 500 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig : ca. 1 uur
klettersteig : ca. 3 uur
terug : ca. 2½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanuit Meiringen gaat men via Innertkirchen het Gadmer Tal in. Men parkeert bij het dalstation van de kabelbaan, tussen Gadmen en Fuhren.

Met de kabelbaan omhoog naar de vernieuwde Tällihütte. Vlak hierna bevindt zich het begin van de klettersteig. De ferrata start met een steile ladder die naar een luchtige horizontale band leidt. Men volgt die naar rechts tot de zekeringen weer naar boven wijzen. Over rotstreden, met gras begroeide terrassen en smalle banden wint de route snel hoogte; na ongeveer een derde van het klimgedeelte nodigt een houten bank tot een pauze uit. Er volgt een behoorlijk riskante traverse voordat de route op de markante terrasband op het bovenste gedeelte van de wand aanstuurt. Een steile versnijding wordt met behulp van een drietal uit elkaar gemonteerde ladders makkelijk overwonnen. Via nog een ijzeren ladder komt men op een schuin oplopende grasband. Ten slotte over losse stenen naar het eindpunt op de graat.

Voor de afdaling zijn er 2 mogelijkheden. Men daalt af tot aan Engstlenalp (ca. 3 uur) of terug naar de Tällihütte via Sätteli (ca. 4 uur).

Opmerking:
De eerste klettersteig in Zwitserland, geopend in 1993.

Terug naar de inhoud