Ga naar de inhoud

Via ferrata de la Roche au Dade

Roche au Dade, 918 meter


Moeilijkheid
C/D, moeilijk

Uitgangspunt
Morez, 90 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 702 meter
eindhoogte 918 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 10 minuten
via ferrata 1½ - 2 uur
terug ca. 45 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Bij voorkeur de wagen achterlaten op Place Jean Jaurès, in het centrum van Morez, vervolgens de CD 69 nemen in de richting van Longchaumois en Saint Claude gedurende ongeveer 10 min naar de kleine parkeerplaats (plaats voor max 4 auto’s) met het beginbord. Even oppassen bij het uitlopen van de bebouwing, er is geen stoep of wegberm.

Deze via, die officiële geopend is op zaterdag 9 juli 2005, verloopt over de rotswand die boven de stad Morez gelegen is. Ze vertrekt van de oude steengroeve Di-léna, het einde is op de top van de rots, bij het mooie uitzicht. Halverwege is er een uitstapmogelijkheid. Er zijn twee kabelbruggen in het eerste deel, één in het tweede deel, dat beduidend moeilijker is .
De tocht begint met een aanloop langs de vangnetten tot aan de plankenbrug. Via deze en een korte traverse op de steile wand bereik je de nepalbrug die naar een ‘Mur vertical’ gaat. Je kan de twee bruggen overslaan en direct met het verticale deel beginnen. Er volgt daarna een tussenstuk over losse grond (langs de kabel).  Waar het volgende verticale deel begint is ook de uitstap route. Stukjes steil omhoog en wat traversen brengt je naar een tweedraadsbrug waarbij je in het midden (bij een boom) moet overzekeren.  Daarna naar boven tot aan een steile wand die soms lichtjes overhangt. Bovenaan is de uitgang bij het uitzichtspunt.

Terug gaat het over een wandelweg (eerst bordje ‘retour via ferrata’ en daarna ‘retour Morez’ volgen), waarop ook de vluchtroute uitkomt. Dit pad komt niet uit bij de kleine parkeerplaats maar in een woonwijk waar elke aanduiding stopt, hier blijven afdalen langs de trappen die links langs het kerkhof gaan. Onderaan links afslaan en je komt bij de rivier uit schuin tegen over de informatie kiosk.

De rotswand is zuid-oost georiënteerd en vangt weinig wind. Dit heeft tot gevolg dat zomers de temperatuur er aardig oploopt en het ijzerwerk op de kale rots gedeelten heet wordt. Materiaal is te huur in Morez.

Terug naar de inhoud