Ga naar de inhoud

Via ferrata Giuseppe Olivieri

Tofana di Mezzo, 3.244 meter

Moeilijkheid
D, zeer moeilijk  

Uitgangspunt
Cortina d'Ampezzo, 1.211 meter - Rifugio Dibona, 2.050 meter

Steunpunten
Rifugio Dibona, 2.050 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 55 (Cortina d'Ampezzo)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.200 meter
dalen ca. 1.200 meter
klettersteig ca. 800 meter  

Tijdsduur
heen: Rifugio Dibona - Rifugio Pomedes - Punta Anna - Tofana di Mezzo, ca. 5 uur
terug: Tofana di Mezzo - Forcella del Foro (»Bus«) - Rifugio Dibona, ca. 3 uur
klettersteig: ca. 3½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Rifugio Dibona, 2.050 meter, via pad 421 naar Rifugio Pomedes, 2.340 meter, en verder over rotspuin richting het noordwesten steil omhoog naar het begin van de klettersteig. Langs de staalkabels gaat het zeer luchtig en uitgezet omhoog naar Punta Anna. Via het gezekerde pad verder omhoog naar Bus de Tofana en Forcella de Foro, 2.972 meter. Van hieruit kan men richting het zuiden via steile gedeelten afdalen naar Rifugio Giussani, 2.561 meter, en Rifugio Dibona, 2.050 meter. Het pad naar de top van de Tofana di Mezzo, 3.244 meter, gaat echter richting het noordoosten via gezekerde rotswanden omhoog naar het hoogste punt. Let op voor sneeuw en verijzing.

Men kan met de kabelbaan terug naar Cortina d'Ampezzo, of via de de laatste gedeelte van de heenweg weer afdalen naar »Bus de Tofana« en van hieruit richting het zuiden naar Rifugio Giussani, 2.561 meter, en via pad 403 naar Rifugio Dibona, 2.050 meter.

Opmerking:
Deze klettersteig behoort tot de moeilijkste klettersteigen in de Dolomieten. Ondanks het kabelbaanstation op de top een echte hoogalpine-omgeving. Eén van de mooiste uitzichtpunten in de Dolomieten.

Terug naar de inhoud