Ga naar de inhoud

Via ferrata de la Guinguette

Hostias, 710 meter


Moeilijkheid
B, makkelijk (eerste deel, blauwe route)
D, zeer moeilijk (tweede deel, gele route)

Uitgangspunt
Hostias, 710 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 710 meter
eindhoogte 700 meter  

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 5 minuten
via ferrata  1½ - 2 uur
terug ca. 10 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
1) Parkeer de auto op het plein in Tenay en volg het pad "Le chemin du Facteur" tegenover de apotheek. Dit pad (waar vroeger de postbode langs liep) voert ca. 45 - 60 minuten omhoog, waarna men op een plek aankomt waar een bord richting “Via Ferrata” staat.,

of

2) Rij met de auto vanaf de N 504 de weg omhoog onderlangs de rotswanden van de Cleyseau naar Hostias en volg dan vanuit het centrum van Hostias het (deels onverharde) weggetje naar het noorden waar nu en dan een bord “Via Ferrata” de route aangeeft.

Vanaf de parkeerplaats is het maar een klein stukje lopen naar een oriëntatiebord. Daarna volgt men het gemarkeerde pad door een hek naar het begin van de klettersteig, die aangegeven wordt door een bord. De tocht gaat via de markante rotspartij van Tenay.
De Via Ferrata begint met een gemakkelijk eerste deel (de blauwe route) via een traverse over een met struiken en bomen begroeide helling, die zich het best laat vergelijken met een “gesicherter Steig”. Aan het einde van de blauwe route kan men ervoor kiezen het moeilijke deel (de gele route) te nemen of de blauwe route uit te klimmen.

De gele route (“Surplomb jaune”) is volledig anders van karakter en kent een paar meer atletische gedeeltes met lichte overhangen. Na een klein stukje naar beneden bereikt men de "Petit jardin". Daar gaat het in een luchtig gedeelte uiteindelijk omhoog naar een prachtige hangbrug, de "Saut de mouton". Men blijft richting het zuidoosten gaan tot aan het laatste gedeelte dat steil omhoog gaat.

Terug naar de inhoud