Ga naar de inhoud

Via ferrata huttentocht in de Rosengarten


Een trektocht van hut naar hut over de via ferrata's van de Dolomieten
De Dolomieten is misschien wel een van de mooiste delen van de Alpen. Hier torenen steile bergwanden en spitse toppen hoog boven de groene dalen uit. Deze regio staat niet alleen bekend om het indrukwekkende landschap, maar ook om de grote hoeveelheid zonnige dagen, goed eten en een rijke geschiedenis. Hier vind de via ferrata zijn oorsprong. Er is dan ook geen beter plek voor een prachtige tocht van hut naar hut over via ferrata's.

Via ferrata is de perfecte tussenweg tussen wandelen en rotsklimmen. De eerste via ferrata's stammen uit de eerste wereldoorlog. Deze routes met laddertjes, treetjes, en staalkabels, werden door het Italiaanse leger aangelegd om op plekken te komen die anders onbereikbaar waren. Na de oorlog werden deze routes langzaamaan ontdekt door bergwandelaars, alpinisten en klimmers. Door de jaren heen is via ferrata - of 'klettersteigen' in het Duits - steeds populairder geworden en worden er door heel de Alpen en daarbuiten routes geopend. Tijdens deze tocht trek je van hut naar hut door het Rosengarten massief, via een aantal van de mooiste via ferrata's van de Dolomieten.


Programma


Dag 1: aankomst in Val di Fassa
Voor vertrek ontvang je de contactgegevens van je reisgenoten, zodat je vast contact kan zoeken en eventueel samen kan rijden. In de loop van de middag ben je welkom in het hotel in Val di Fassa.


Dag 2: de Plattkofel

In de ochtend ontmoet je de gids op de parkeerplaats van de Sella pas. Voor je op pad gaat, check je samen nog even het materiaal. Daarna pakken we het oude eenpersoons Forcella del Sassolungo liftje naar de Toni-Demetz-Hütte.  Vanaf daar dalen we af naar de Langkofelhütte, om vervolgens aan de klim naar de Plattkofel (2958m) te beginnen. We beklimmen deze top in zo'n twee uur via een mooie via ferrata. Na de overschrijding van deze top dalen we afdalen naar de Plattkofelhütte, waar we overnachten.

Dag 3: Maximilansteig
In de ochtend wandelen we in zo'n twee uur naar de Tierser Alpl Hütte, waar je komende nacht verblijft. Daar kunnen we wat spullen achterlaten en genieten van een vroege lunch. In de middag klimmen we de Maximiliansteig. Deze spectaculaire via ferrata volgt een graat naar de Cima di Terrarossa (2655 m). Dit topje is niet de hoogste van de week, maar het klauteren is uitdagend en het uitzicht fenomenaal!

Dag 4: Laurenzisteig
Na het ontbijt daal je een stukje af naar Passo Molignon. Vanaf deze pas slaan we linksaf naar de Laurenzisteig. Deze via ferrata volgt de bergkam van de Catinaccio groep. De route is behoorlijk uitdagend dankzij de lengte, maar ook omdat je telkens omhoog en omlaag klimt. Bovendien ligt de moeilijkheid wat hoger dan de vorige dagen. Gelukkig is de route de afgelopen jaren flink opgeknapt en goed afgezekerd! We overnachten op de Ghrasleitenpasshütte, op ruim 2600 meter.

Dag 5: Kesselkogel
De Kesselkogel is met 3004 meter het hoogste punt van deze week. Je bereikt deze top via een niet al te moeilijke maar erg mooie via ferrata waarbij je bovendien stukjes moet scramblen door de rotsen. We hoeven niet dezelfde weg terug, want vanaf de top dalen we naar de andere kant af. Via de Passo di Scalieret klim je over een alpiene wandelpad naar de Cima Scalieret (2887m). Via Rifugio Vajolet bereiken we de hut voor komende nacht: de Santherpasshütte. Deze hut ligt op de rand van het massief, met spectaculair uitzicht!

Dag 6: Santner Klettersteig
Vrijwel direct vanaf de hut stap je de Santner via ferrata in. Deze lange route daalt geleidelijk af naar de Rosengartenhütte, waar we even kunnen lunchen. We vervolgen onze weg over een wandelpad naar het bergstation van de Paolina stoeltjeslift. Met behulp van de lift keer je terug naar het dal, waar je proost op een mooie week. Per bus of taxi keer je terug naar de Passo di Sella, waar je afscheid neemt van de gids. Je verblijft deze nacht weer in het hotel in het dal.

Dag 7: Einde programma
Na het ontbijt is het programma afgelopen.


Extra informatie
Het programma, de overnachtingsplaatsen en de nagestreefde doelen van tocht kan worden aangepast op basis van weer, (route)condities en het kunnen van de deelnemers. Het kan voorkomen dat het programma op een of meer dagen beperkt is.

Accommodatie
In het dal verblijf je in een nette accommodatie in een tweepersoonskamer op basis van logies en ontbijt. Je slaapt ook in verschillende berghutten, waar je op een nette slaapplaats en een degelijke (Italiaanse) maaltijd kunt rekenen. Je slaapt hier in een stapelbed of ‘lager’ die je met andere mensen deelt. Op de berghutten is halfpension inbegrepen. Op een aantal hutten zijn douches aanwezig.

Deelname
Voor deze tocht heb je geen ervaring nodig. Het is wel van belang dat je géén hoogtevrees hebt en dat je een goede basisconditie hebt. Je maakt dagtochten van 5-8 uur. Twijfel je? Overweeg dan om eerst eens een via ferrata cursus te volgen!

Kosten
EUR 1570,00 per persoon
incl. begeleiding, liftkosten, 2x overnachting in hotel in het dal met ontbijt, 4x overnachting in een berghut met halfpension, bergsportuitrusting (helm, gordel, via ferrata set)
excl. vervoer, lunch, snacks, drankjes, reis- en annuleringsverzekering


Data 2024
29 juli - 2 augustus

Voor meer informatie en on-line boeken kun je terecht op de website van Mountain Network.
Terug naar de inhoud