Ga naar de inhoud

Via ferrata des Grosses Pierres

Grosses Pierres, 1.370 meter


Moeilijkheid
E, extreem moeilijk

Uitgangspunt
Champagny-en-Vanoise, 1.250 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 1.290 meter
eindhoogte 1.370 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 5 minuten
via ferrata ca. 45 minuten
terug ca. 10 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanuit het centrum van Champagny (OT) de richting van Champagny-le-Haut nemen, bij Planay (500m van het OT) tegenover de supermarkt rechtsaf een kleine straat tot aan de laatste kleine geasfalteerde parking van de Ancienne route de Bozel. Te voet verder over de brede grasweg. De via bevindt zich op de tegenoverliggende rots onder de baan van Champagny le vieux.

Naar uw mening is de overhang van de Grand Dièdre te Crolles te gemakkelijk, de eindpassage van la Roche à l’Agathe te Thones te kort en de Rocher Saint-Pierre te Valloire juist goed; kom dan deze nieuwe, redelijk korte via met voldoende hellende en overhangende passages ontdekken. De via bestaat uit één enkel stuk zonder uitwijkmogelijkheid. Zeer goed uitgerust maar een persoon kleiner dan 1m70 zou problemen kunnen hebben om de hogere stangen met de handen te bereiken. Een beetje steun op de rotswand kan geen kwaad in zo’n geval. De hogere moeilijkheidsgraad komt voort uit de opeenvolging van overhangende passages. Er niet aan beginnen indien men zich niet bekwaam voelt!!! Personen die wensen af te zien van deze klim kunnen het verloop ervan volgen en de waaghalzen zien evolueren door de terugweg te beklimmen. Opgelet voor vallende stenen, want bij het opstellen van deze topo (juni 2004) verbrokkelde de rots en vielen er stukken op de toegangsweg. Een extra leeflijn is ten zeerste aanbevolen. Evenals een paar handschoenen (of wanten) om blaren te vermijden want de handen worden van in het begin op de proef gesteld.

De via begint met een verticale klim (aan de linkerzijde van de nis waar we vertrekken) vervolgens over ongeveer 15 m overhangend waarna men aan de bovenkant van de nis komt. Deze wordt horizontaal overgestoken over 20 – 25 m waarvan de eerste helft licht overhelt. Men komt aan een stuk zwarte rots waar men even op adem kan komen om vervolgens de overhangende hoekversnijding aan te pakken. Deze overhang is tamelijk lang (10 m hoogteverschil) maar de helling is niet uitzonderlijk; zo komen we aan een lange dwarse passage. Vervolgens de derde overhang, lichtjes diagonaal naar rechts, om toe te komen bij de balk, Een verticale klim, onderbroken door een overhang brengt ons bij de apenbrug met een mooi zicht op de leegte. Een laatste stuk omhoog, met een kleine overhangende passage, beëindigt deze beklimming. Het vervolg, zonder moeilijkheid, bestaat erin via een zijdelingse, dalende passage de terugweg te bereiken, slechts enkele meter gelegen onder de baan naar Champagny-le-Haut. De terugkeer naar het begin van deze via gebeurt in enkele minuten langs de weg door de bergengte (u bent dus tijdelijk een “gorzdéré” geweest, verwijzend naar de inwoners van Champagny-le-Haut, die achter de engte wonen – derrière la gorge). Nog enkele minuten later staat u terug bij uw wagen langs dezelfde weg als voor de toegang. Indien men aansluitend de via du Plan du Bouc te Champagny-le-Haut wil doen, moet men de stijgende toegangsweg nemen en bij Plan des Mains de baan oversteken en opnieuw de aangeduide “VIA-FERRATA” weg nemen.

Samengevat: een korte via (zowel in afstand als in tijd), gemakkelijke toegang, maar (zeer) moeilijk (talrijke overhangende passages); deze via is enkel te doen met begeleiding van een gids of indien men over stevige armen beschikt.

Terug naar de inhoud