Ga naar de inhoud

Ferrata Giulio Segata

Dosso d'Abramo, 2.133 meter

Moeilijkheid
D/E, zeer moeilijk  

Uitgangspunt
Parkeerplaats op de hoogvlakte van Viote, ca. 1.550 meter

Steunpunten
Rifugio Alpino Fratelli Tambosi, 1.547 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 101 (Rovereto - Monte Pasubio)

Hoogtemeter
stijgen ca. 600 meter
dalen ca. 600 meter
klettersteig ca. 100 meter

Tijdsduur
heen: parkeerplaats Viote del Bondone - Dosso d'Abramo, ca. 2½ uur
terug: Dosso d'Abramo - parkeerplaats, ca. 1½ uur
klettersteig: ca. ½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de grote parkeerplaats op de hoogvlakte van Viote del Bondone gaat men richting het oosten en dan via een weg rechtsaf naar de weides van Viote del Bondone (parkeergelegenheid). Van hieruit gaat men richting het zuiden, steeds op de bergrug (vroeger een kabelbaantraject), waarna men de borden richting de klettersteig vindt. Kort daarop komt men op het gedeelte tussen de Cornetto, 2.180 meter, in het westen en Dosso d'Abramo, 2.133 meter, in het oosten. Hier gaat men langs de steile zuidhellingen van Dosso d'Abramo via het gemarkeerde pad richting het oosten naar het begin van de klettersteig. De korte, maar zeer krachtrovende klettersteig is met staalkabels en enkele beugels uitstekend gezekerd en gaat in het begin en aan het einde door unieke rotsspleten omhoog naar het plateau op de top van Dosso d'Abramo, 2.133 meter.
Wil men naar het begin van de klettersteig terugkeren, gaat men via de gemarkeerde klim richting het kruis op de top en daalt dan af via een gezekerde kloof in oostelijke richting. Sneller en mooier is het gezekerde pad, dat richting het westen tussen de Cornetto, 2.180 meter, en Dosso d'Abramo, 2.133 meter, afdaalt. Via de heenweg keert men weer terug naar het uitgangspunt.

Opmerking:
Korte, originele, maar krachtrovende klettersteig op een loodrechte, overhangende rotswand. De route naar Doss d'Abramo is mooi te combineren met de Cornetto, 2.180 meter, en Cima Verde, 2.100 meter, tezamen de Tre Cime del Monte Bondone.
Beste tijd van het jaar is het voorjaar (prachtige bloemenflora) of de herfst. Mooi uitzicht op de top.

Terug naar de inhoud