Ga naar de inhoud

Sentiero dei Contrabbandieri - Massimiliano Torti (Schmugglerweg)

Pregasina, 280 meter

Moeilijkheid
C, moeilijk, zeer weinig staalkabel maar wel veel (nieuwe) Petzl haken (2013). Tenzij je stalen zenuwen hebt is een stuk touw (+/- 15 meter), enkele setjes en een HMS beslist noodzakelijk om een “lopende zekering” te maken. Een solotour is dus ook niet aan te raden!

Uitgangspunt
Pregasina, N45 51.391 E10 49.802 bij het Madonna beeld

Kaart
Kompass-kaart nr. 101 (Rovereto - Monte Pasubio)

Hoogtemeter
ca. 250 meter, maar de klettersteig zelf is vrijwel horizontaal en kan dus goed in beide richtingen worden gedaan

Tijdsduur
heen: ca. 15 min.
terug: ca. 45 min.
klettersteig: 2½ - 5 uur (zie uitleg hieronder)
alternatief: laat je oppikken of afzetten bij Hotel Pier aan de weg langs het Gardameer

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Met de auto vanaf Riva naar Val di Ledro (SS240), als je de lange tunnel uitkomt na een paar honderd meter linksaf naar Pregasina en weer een tunnel in. Direct aan het einde van deze tweede tunnel staat het Madonnabeeld. Hier is plek voor een paar auto’s maar iets verderop is meer plaats.
Daal achter het beeld af over de oude weg (er zijn een paar afkortingen door het bos) tot je ongeveer bij N45 51.524 E10 49.821 in een bocht naar links een paadje af kan. Je ziet dan al een grassig graatje tussen jou en het Gardameer. Bij het graatje aangekomen volg je hem naar het Noorden! Aan het einde afdalen langs het gaaswerk en de pret kan beginnen.
Eerst loop je nog achter de steenslag netten die de weg onder je moeten beschermen en is er een (dun) staalkabeltje. Als snel verdwijnt dat en ben je op jezelf en je partner aangewezen.
Bij de belangrijkste moeilijkheden is een (dikke) staalkabel aanwezig en er zit een stalen touwladdertje in de route. Één kort stuk (10 meter) heeft geen pad maar wel een staalkabel en een touw en vergt wat spierkracht.
De duur van de klettersteig is afhankelijk van hoeveel tussenzekeringen je wilt leggen. Voel je je safe dan sla je soms grote stukken over. Wij deden van Madonna tot Madonna in 3:30 maar verhalen van meer dan 6 uur zijn er ook.
Bij het bordje “Pregasina rechtsaf 45 Minuten” (zie foto) kan je ook kiezen voor linksaf bergaf naar het hotel als je vervoer terug hebt geregeld. De 45 minuten bergop klopten voor ons al is het een steil en vermoeiend pad dat de hoogspanningsmasten volgt. Het laatste stuk veranderd af en toe in een klein riviertje. Eenmaal boven nog een klein stukje asfalt bergaf tot aan het Madonna beeld.

Tekst: Patrick Westbroek

Opmerking:
Midden in de zomer niet op het heetst van de dag gaan want er is weinig schaduw, later op de dag wel.

Terug naar de inhoud