Ga naar de inhoud

Via ferrata Aldo Roghel - Via ferrata Cengia Gabriella

Rifugio A. Berti, 1.950 meter - Rifugio Carducci, 2.297 meter

Moeilijkheid
C/D en 1, moeilijk  

Uitgangspunt
Rifugio A. Berti, 1.950 meter

Steunpunten
Rifugio A. Berti, 1.950 meter
Rifugio Carducci, 2.297 meter
Bivacco Battaglione Cadore, 2.251 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 047 (Naturpark Drei Zinnen)

Hoogtemeter
stijgen ca. 800 meter
dalen ca. 1.300 meter
klettersteig ca. 500 meter  

Tijdsduur
heen: Rifugio A. Berti - Bivacco Battaglione Cadore - Rifugio Carducci, ca. 6½ - 7 uur
terug: Rifugio Carducci - Forcella Giralba - Fischleinboden, ca. 2½ uur
klettersteig: ca. 5 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf Rifugio A. Berti, 1.950 meter is de via ferrata niet te zien. Men volgt de pijl »Via ferrata Aldo Roghel« en komt zo via »Canalone dei Fulmini« bij het begin van de klettersteig op ca. 2.350 meter. Via een steil trappensysteem en met staalkabels gezekerde passages bereikt men Forcella dei Campanili, 2.565 meter, ook wel Forcella Piccola di Stallata genoemd. Vanaf de inkeping in de berg gaat het via een steil pad de kloof in. Bij een wegsplitsing op ca. 2.400 meterkan men rechts direct »Via ferrata Cengia Gabriella« bereiken. Heeft men echter voldoende tijd, is het aan te bevelen om naar links te gaan en ca. 150 meter af te dalen naar Bivacco Battaglione Cadore, 2.251 meter. Een mooi rustplaats met water. Vanaf deze hut volgt de markeringen richting de zuidoostwand van de Monte Giralba di sotto, 2.883 meter, en bereikt men via meerdere loodrechte trappen door een rotsspleet het gedeelte waar de hiervoor genoemde »Via ferrata Cengia Gabriella« samenkomt. De wegwijzer »Carducci« bevestigt dat u op het juiste pad bent. Via de op moeilijke stukken gezekerde »Via ferrata Cengia Gabriella« gaat het omhoog en omlaag, tot men Rifugio Carducci, 2.297, in de verte kan zien. Aan d zuidkam van Monte Giralba di sotto, 2.883 meter, verbreedt het pad zich, tot aan de plek waar het zeer steil naar beneden gaat. Gezekerd aan staalkabels daalt men hier af door een kloof die meestal met sneeuw en ijs gevuld is, en verder naar Rifugio Carducci, 2.297 meter. Ca. 3 uur vanaf Bivacco Battaglione Cadore.
Van Rifugio Carducci, 2.297 meter, omhoog naar Forcella Giralba, 2.431 meter, en via Rifugio Zsigmondy Comici, 2.235 meter, afdalen naar Fischleinboden.

Opmerking:
»Via ferrata Aldo Roghel« is niet begaanbaar voor eind juli, omdat op de noordwanden van de Forcella dei Campanili nog zeer veel sneeuw kan liggen. Stijgijzers en een pickel kunnen van pas komen. De markeringen rondom Bivacco Battaglione Cadore, 2.251 meter, zijn niet betrouwbaar!
Deze eenzame, lange, maar zeer interessante rondtour stelt eisen aan de klettersteiger. De tocht kan alleen bij zekere weersomstandigheden en met de benodigde uitrusting (stijgijzers en een pickel) gedaan worden.

Terug naar de inhoud