Ga naar de inhoud

Via ferrata delle Aquile

Paganella, 2.125 meter

Moeilijkheid
C/D, moeilijk  

Uitgangspunt
Andalo, 1.072 meter

Steunpunten
Rifugio Paganella, 2.108 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 73 (Dolomiti di Brenta)

Hoogtemeter
stijgen ca. 150 meter
dalen ca. 150 meter
klettersteig ca. 150 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig: 15 minuten
klettersteig: ca. 2½ uur
terug: 20 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de Brenner Autobahn tot afslag San Michele all’Adige / Mezzocorona. Dan naar Mezzolombardo, na deze plaats linksaf richting Andalo. In Andalo parkeren bij de kabelbaan. Zie ook www.paganella.net.
Vanaf het bergstation kort afdalen over de piste, bij een scharte met een markant rooster begint een pad. Dit volgt men door de bomen en dan komt men uit bij het begin van de klettersteig (waar de staalkabel naar beneden loopt). Als alternatief kan men ook via de “Sentiero delle Aquile” gaan: men volgt het pad richting de zendmasten op de top van La Roda. Tussen een alleenstaande mast met hut en de vele hoofdmasten begint de “Sentiero delle Aquile” (groot rotsvenster en een grot) via welke men bij de genoemde scharte met het grote rooster uitkomt.
De zwaarste passages zijn de afklimpassages in het middelste deel (C/D), de luchtige traverse (B/C en C) en de laatste pijler (B/C) zijn op zich niet al te moeilijk. De lange traverse is hoofdzakelijk A en B.
Vanaf de uitstap langs loopt men licht dalend weer terug naar de scharte en vervolgens naar het bergstation.

Opmerking:
Ontzettend luchtig traverseert men langs de machtige rotswand van de Paganella, zelden had men bij een klettersteig zulke diepe afgronden onder de zolen! De route is middelzwaar, als iemand echter problemen heeft met zeer luchtige passages, dan zal hij zich vermoedelijk zeer krachtig vasthouden aan de staalkabel. Een prachtige route, die zowel het Gardameer, de Brenta als de stad Trento als uitzicht biedt. Deze lange en moderne sportklettersteig dichtbij het bergstation met geëxponeerde traverses en geweldige diepteblikken.
Let op: bij nat weer is vooral het eerste deel zeer onaangenaam.. In het voorjaar moet men rekening houden met sneeuw.

Terug naar de inhoud