Ga naar de inhoud

Bert Rinesch-Klettersteig

Großer Priel, 2.515 meter

Moeilijkheid
D en 1, zeer moeilijk

Dalplaats
Hinterstoder, 591 meter

Uitgangspunt
parkeerplaats Polsterlucke, 625 meter

Kaart
AV-Karte 15/2 Totes Gebirge Mitte, F&B WK 082

Hoogteverschil
stijgen ca. 2.100 meter
dalen ca. 2.100 meter
klettersteig ca. 700 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 4 uur
klettersteig ca. 3½ uur
terug ca. 3½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

        


Routebeschrijving
Vanaf Voralpenkreuz richting Windischgarten tot aan de afslag naar Hinterstoder (bij de Steyerbrücke voor St. Pankraz). Nu verder naar Hinterstoder.

Vanaf de parkeerplaats Johannishof (604 meter) eerst vlak en later redelijk steil via het gemarkeerde pad naar Prielschutzhaus.
Vanaf Prielschutzhaus over het gemarkeerde pad richting Klinserscharte tot aan de splitsing naar Gr. Priel (ca. 1.531 meter). Na ca. 80 meter  gaat het pad naar rechts richting de instap van de klettersteig (rode markeringen). Nu volgt mden deze rode markeringen over het steengruis tot onder de SO-Sporn naar de instap (grote rode stip en bord, 1.840 meter).

De Bert-Rinesch-Klettersteig is lang (ca. 1.300 meter), steil en moeilijk (C, D) en behoort daarmee tot de meest uitdagende en grootste klettersteigen in de Alpen. Daarnaast is de route ook erg mooi, met indrukwekkende rotsformaties en rotswanden die deels overhangen. De route is opgedeeld in 3 delen: het begin over de zuidzijde tot aan Lokomotive, de lange traverse met aansluitend overhangende passages (het meoilijkste deel) en het makkelijkere maar lange stuk over de graten naar de top. De klim is zeker niet geschikt voor kinderen en ongetrainde klimmers.

De afdaling gaat over de gemarkeerde normaalweg via de Westgrat naar de Brotfallscharte in het Kühkar en verder naar Prielschutzhaus (1.10o meter, 1,5 - 2 uur). Let op: onder de Brotfallscharte zijn er nog enkele gezekerde passages (A, B) of sneeuwresten in het voorjaar.


Opmerking:
Extreem lange en geëxponeerde klettersteig, die tot de moeilijkste routres in Oostenrijk gerekend moet worden. Na regen blijft het erg lang nat.

Terug naar de inhoud