Ga naar de inhoud

Günther-Messner-Steig

Tullen, 2.652 meter

Moeilijkheid
A/B, makkelijk, variant met C, beetje moeilijk  

Uitgangspunt
Russiskreuz, ca. 1.700 meter, op de verbindingsweg tussen Villnößtal en Würzjoch

Steunpunten
Villnößtal

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.000 meter
dalen ca. 1.000 meter
klettersteig ca. 200 meter  

Tijdsduur
heen: Russiskreuz - Tullen - Peitlerscharte, ca. 5 uur
terug: Peitlerscharte - Russiskreuz, ca. 2½ uur
klettersteig: ca. 2½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Russiskreuz, ca. 1.700 meter, via de gemarkeerde weg 32A/GM steil omhoog naar de Kofelwiesen en zuidelijk de Weißlahnspitzen tot aan de wegsplitsing Tullen, 2.652 meter - GM »Günther-Messner-Steig«. Van hieruit kan men de top van de Tullen, 2.652 meter, in ca. ½ uur bereiken. Steeds de markering »GM« volgend, gaat het afwisselend via de noord- en zuidzijde van de lange bergkam van de Aferer Geiseln (Rueffen), die in het begin met staalkabels en aan het einde met een lange trap gezekerd is. Aan het einde van de kam bereikt men via steile grashellingen (geen markering) het pad van de Schlüterhütte naar Peitlerkofel.

Van de Peitlerscharte, 2.361 meter, gaat het richting het westen steil naar beneden tot aan de wegsplitsing op ca. 2.050 meter, vanwaar het pad met de markering »GM« naar links afbuigt. Steeds licht klimmend en dalend over de noordwanden van de Aferer Geiseln gaat het terug naar Russiskreuz.

Opmerking:
In de vroege zomer, als op de noordwand nog hier en daar sneeuw kan liggen, kan een pickel van pas komen. Landschappelijk gezien een zeer indrukwekkende tocht over de bergkammen.

Terug naar de inhoud