Ga naar de inhoud

Les Bettières

Les Bettières, 1.965 meter


Moeilijkheid
D/E, zeer moeilijk

Uitgangspunt
Landry, 778 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 1.556 meter
eindhoogte 1.910 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 15 minuten
via ferrata in 3 delen, ca. 30, 40 en 20 minuten
terug ca. 50 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Nabij het gehucht van Les Bettières te  Peisey Nancroix. Op 50 meter van de berghut van Rosuel bevinden zich de borden van de via ferrata.

Deze via bestaat uit drie opeenvolgende stukken met een stijgende moeilijkheidsgraad.

Het 1e deel (PD) laat beginners toe om kennis te maken met de zekeringstechnieken en is niet moeilijk, ook omdat er een vluchtweg is. Weinig luchtige stukken, niet te veel treden, overal kabels, wel opletten voor vallende aarde en steentjes.

Het 2e deel (AD) begint met een verticaal stuk van 50 meter en een mooi uitzicht op de vallei. Hierna komt een vrijliggende rotsgraat met nadien een tweede verticale wand die eindigt met een Nepalese brug met een licht overhangende uitstap. Een tweede vluchtweg laat toe om rechtstreeks naar de vallei af te dalen.  Luchtiger, treden en kabels en nog altijd steentjes.

Het 3e en laatste stuk (D) is overhangend over een vijftiental meter en het weinig interessante vervolg laat toe om terug het plateau te bereiken om de weg te nemen van Les Lanches naar Le Mont Pourri richting “Les Lanches” naar links. Er bestaat sedert het jaar 2002 een andere manier om op het plateau te geraken: bij de top van de via naar links gaan, met behulp van enkele kabels en een kleine ladder komen we op een steile weg die rechtstreeks naar de parking gaat.

De tijden zijn louter indicatief volgens de volgende tabel: een gemiddelde persoon van niveau D+, van redelijke leeftijd (40 jaar), gedurende de kalme uren. Opgelet: het succes van deze via leidt soms tot “processies”, vooral tijdens de periode van 15 juli tot 15 augustus van 10.30H tot 12.30H en van 14.30h tot 17.30H! Met een ligging W-ZW zijn de beste uren ’s morgens vroeg met de marmotten, tussen twaalf en twee voor de liefhebbers van een zonnebad of ’s avonds voor de zonsondergang.

Terug naar de inhoud