Ga naar de inhoud

Stuibenfall-Klettersteig

Narrenkogel, 2.309 meter


Moeilijkheid
C, moeilijk

Dalplaats
Umhausen, 1.031 meter

Uitgangspunt
parkeerplaats bij Ötzidorf, ca. 1.090 meter

Kaart
F&B WK 251, Kompass WK 43

Hoogteverschil
stijgen ca. 400 meter
dalen ca. 400 meter
klettersteig ca. 230 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 25 minuten
klettersteig ca. 1½ uur
terug ca. 40 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

        


Routebeschrijving
Uitgangspunt is de parkeerplaats bij Ötzi-Dorf in Umhausen (parkeertarief 3 Euro per dag). Van hieruit loopt men in ca. 20 minuten via een breed bospad naar de voet van de Stuibenfall. Hier begint het "Stuibenfall-Klettersteig" avontuur.

De eerste horde is een touwbrug over het water. Hierna gaat het via een smal pad omhoog door het bos naar het eigenlijke begin van de klettersteig. Via goed gezekerde passages gaat het langs de rotsen omhoog. Talrijke beugels vergemakkelijken de route, om zo o.a. enkele loodrechte, licht overhangende passages te overmeesteren. De klettersteig nadert nu de kolkende Stuibenwaterval. Hier heeft men af en toe echt contact met het water, en moet men er rekening mee houden dat men niet helemaal droog boven aankomt.Het afsluitende hoogtepunt is de touwbrug over de waterval over het daadwerkelijke hoogste punt. Als alternatief is er een makkelijkere uitstap naast het water. Na ca. 1,5 uur, 300 hoogtemeters en 450 klimmeters bereikt men het hoogste punt.

Als men 15 minuten via het gemarkeerde pad verder omhoog loopt, bereikt men Gasthaus Stuibenfall. De afdaling gaat via het wandelpad langs de waterval richting het dal. Daarbij kan men de Stuibenfall nogmaals aanschouwen vanaf enkele uitzichtplatformen.

Opmerking:
Niet al te moeilijke klettersteig langs de Stuibenfall, met 159 meter de hoogste waterval in Tirol.

Terug naar de inhoud