Ga naar de inhoud

Les Demoiselles du Castagnet

Demoiselles du Castagnet, 777 meter


Moeilijkheid
C/D, moeilijk

Uitgangspunt
Puget-Theniers, 530 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 520 meter
eindhoogte 777 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 15 minuten
via ferrata ca. 2½ uur
terug ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Tussen Digne en Nice op 52 km ten noorden van Nice via de N202 (1 uur). Stop dicht bij het station bij <<La Maison de Pays>> waar je uiterst gastvrij wordt ontvangen en de specialiteiten van de regio zeer smakelijk zijn. Regel indien nodig een klimuitrusting (en een katrol voor de tiroler brug) en vergeet niet je bijdrage voor de VF du Sud te voldoen. De klettersteig bevindt zich op 700 m na het dorp (komend vanuit Nice) aan je rechterhand voordat je het bekabelde spoor doorgaat. Ga nog even 500 m verder tot aan de parkeerplaats links bij de bergstroom. Het pad loopt gedurende 15 min omhoog waarna je uitkomt bij de voet van de wand en daar is het: indrukwekkend!

Indrukwekkend is het juiste woord.
Een verticale stijging, lucht, een nepalese brug, een hangbrug en tot slot een tirolerbrug. Fysiek niet erg zwaar maar je hebt uithoudingsvermogen nodig, want er zijn weinig rustplaatsen. Er is wel een uitstap bij de apenbrug en bij de tirolerbrug maar het zou jammer zijn je de sensaties aldaar te ontzeggen: onvergetelijk. Veel ijzeren hulpmiddelen, geen rotsgrepen. De aanduidingen zijn zeer duidelijk en daardoor heel nuttig voor het oversteken van de verschillende onderdelen van de route.
Je begint via een stenen ondergrond, niet hellend maar gedurende 80 m non stop goed verticaal zodat je snel omhoog gaat vanaf het koeienspoor. Vervolgens via een vlak stuk om bij de 30 m lange nepalese brug te komen die over de waterval hangt. De steunkabels zitten goed vast zodat er geen trillingen ontstaan als je er een voor een langs gaat. Je denkt dat je er bent, maar dan wacht je de grote rotspilaar, met opnieuw 100 m verticaal stijgen  maar die geen grote inspanning vergt. De grond is dan best ver van je weg. Je bereikt gemakkelijk de eerste top dan volgen aparte afdalingen of om weer uit te komen bij de 35 meter lange apenbrug of waar je uit kunt stappen. Een afdaling van 10 m brengt je bij de 85 m lange tiroler brug (of uitstappplek) en als dit je eerste keer is wordt het een groot avontuur, want onder je is lucht: een heel intens gevoel. Aangename terugweg.

Opmerking:
Voor deze via ferrata moet een toegangsprijs worden betaald van EUR 5,00 per persoon (2013).

Terug naar de inhoud