Ga naar de inhoud

Bavski Grintavec, 2.347 meter

Nordgrat-Klettersteig

Javolec-Mangartgroep

Moeilijkheid
C, moeilijk  

Uitgangspunt
M.L. Center (711 meter) in Bavsica Tal. Te bereiken via de snelweg naar Tarvis, dan de Predilpass (Reisepass) naar Slovenië en naar het Koritnica Tal. Naar Log bij Klause linksaf het Bavsica Tal in.Parkeerplaats voor de Aljavez Dom (1.015 meter) in Vratatal

Steunpunten
-

Hoogteverschil
ca. 1.400 meter
waarvan klettersteig ca. 500 meter

Tijdsduur
heen ca. 4 uur
terug ca. 3 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Het smalle pad vanaf Bavsica lijkt door het hoge gras niet al te vaak te worden begaan. Het gaat over het algemeen steil omhoog en men heeft nauwelijks vlakke passages om uit te rusten. Tot aan Planina Bukovec (1.350 meter) loopt het pad langs de rivierbedding. Vaak verdwijnt het water in het ruige gebied en duikt dan weer onverwacht op. Een paar keer doorkruist men de rivierbedding (let op bij veel water). Vermoeiende klim door het bos en door weides, neem voldoende drinken mee (bij de Bukovec Almhütte is een bron aanwezig). Hierna weer verder en bij de wegsplitsting omhoog naar Kanski Preval. Het pad verloopt tyen noorden van de steile bergwand. Van hieraf is de kam van de noordwand-klettersteig al zichtbaar. Van de Kanski Preval Sattel (2.030 meter) kort afdalen, tot aan het pad dat vanaf Trenta komt. Daarna in ca. 10 minuten naar het begin van de klettersteig. De luchtigste passage zit meteen aan het begin, daarna wordt het wat makkelijker. De klettersteig is goed gezekerd. Let op voor steenslag. Vanaf de top kan men direkt afdalen. Prachtige uitzichten.

Terug over de bergkam (Mali Grintavec), waar je sommige geëxponeerde passages zonder zekeringen hebt. Dit moet na de klettersteig echter geen probleem geven. Alternatief: terugweg als heenweg via de klettersteig. Let dan wel op voor steenslag voor de omhoog gaande klimmers.

Opmerking:
De Bavski Grintavec is een echte „kuitenbijter” in de Julische Alpen, de klim er naartoe is lang. Bij goed weer heb je er echter prachtige uitzichten. Er zijn 3 wegen naar de Bavski Grintavec: Trenta (oosten), Soca (zuiden) en Bavsica (westen). De meest begane weg gaat zuidelijk van de Vrsic Pass vanuit Trenta. De langste klim begint ten zuiden van het plaatsje Soca. Vanuit Bavsica heeft men ca. 1.750 hoogtemeters te maken.

Terug naar de inhoud