Ga naar de inhoud

Via ferrata du Belvédère

Belvédère, 1.224 meter

Moeilijkheid
C/D moeilijk

Uitgangspunt
parkeerplaats in de 5e bocht langs de weg van Bramois naar Nax, 998 meter

Steunpunten
Bramois, 511 meter - Nax, 1.265 meter

Kaart
Swisstopo 1306 Sion, 273T Montana

Hoogtemeter
stijgen : 160 meter
dalen : ca. 160 meter
klettersteig : ca. 160 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata : 5 -10 minuten
klettersteig : 1½ - 2 uur
terug : ca. ½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Op de autosnelweg vanuit Martigny de tweede afrit van Sion nemen (Hôpital), richting Bramois.  In Bramois de brug over de rivier volgen, richting Nax.  Vanaf die brug exact 5,8 km rekenen om uit te komen bij het vertrek.  Het bord dat de via ferrata aanduidt is nauwelijks groter dan een postzegel. Als de teller 5,8 km aanwijst en je komt aan een haarspeldbocht, neem de parkeerplaats aan de linkerkant.

Het eerste deel van de omloop bestaat uit een oversteek van een grote plaat tot aan de eerste uitstapmogelijkheid. Dan over een kleine apenbrug met een technische en fysieke uitstap. Daarna een luchtige passage en een tweede brug.
Het tweede deel begint met een lange oversteek van het massief om aan de noordwestelijke graat te komen met ietwat luchtiger passages. De ankerpunten van de kabel liggen wel ver uiteen. Het moeilijkste deel van deze via ferrata werd in de zomer van 2006 weggelaten, de kabel werd verwijderd. Voor de rest zijn er nauwelijks moeilijkheden op deze via die heel geschikt is voor kinderen en beginners. Mooi uitzicht over de Rhône-vallei en Sion.

Om af te dalen, verplichte passage langs het balkon voor het mooie uitzicht, daarna gewoon de weg naar beneden volgen, redelijk goede weg, op bepaalde punten nogal steil.

Opmerking:
Klettersteig op een indrukwekkende rots!

Terug naar de inhoud