Ga naar de inhoud

La Ciappea

Mont Chaberta, 990 meter


Moeilijkheid
C/D, moeilijk

Uitgangspunt
La Brigue, 772 meter

Hoogtemeter
beginhoogte 760 meter
eindhoogte 1.000 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 20 minuten
via ferrata 2 - 2½ uur
terug ca. 15 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Ongeveer 90 km ten noordoosten van Nice (1 uur 25 min), via de autoroute afslag Ventimiglia (Italië), de SS20 en dan de N204 richting Breil-sur-Roya. Sla bij St Dalmas-de-Tende rechtsaf naar La Brigue - nog 3 km.

Na een steil pad van 15 min (met een hoogteverschil van 80 m) dwars door oude wijngaarden kom je bij de voet van het eerste stuk: <<Les Vignes>> die in het begin erg steil is, verticaal en licht overhangend maar goed voorzien van kabels en haken tot aan de tirolerbrug van 120 m door de lucht (vermijden is mogelijk). Vervolgens het tweede stuk: <<Le Grand Duc>> is een grote oversteek gedeeltelijk door de lucht maar niet erg moeilijk. Je komt uit op een pad maar dan ben je er nog niet. Berg je uitrusting nog niet op want het laatste stuk is een afdaling waarbij je goed moet uitkijken waar je je voeten op de treden zet.
Als je van apenbruggen houdt kom je aan je trekken, want Sisyphe heeft er 8 met als laatste eentje van 27 meter met zicht op de leegte.

Er zijn voldoende ijzeren hulpstukken langs deze klimroute met ruimte ertussen voor handen en voeten. Die is trouwens vaak te groot voor de kleine maatjes onder ons (1.70 m wordt aangegeven).
Neem voor de tirolerbrug een paar handschoenen mee. Advies: houd je handen steeds achter de katrol en als je de neiging hebt te draaien tijdens de afdaling, corrigeer dan niet direct want in dat geval zul je vertragen en ben je genoodzaakt je met je handen langs de rest van de kabel omhoog te trekken (en des te heter worden je handen).
Een klettersteigset (€ 12 voor helm, touw, gordel en dubbele katrol voor de tirolerbrug) kun je ter plaatse huren (Place de Nice, 100m vanaf het bureau toerisme). Voor het vertrek aldaar kun je je uitrusting al aantrekken, want men opent daar met een sleutel de poort die toegang geeft tot de klimroute (€ 4,20).
Ik verzeker je dat de terugweg onbelemmerd en gratis is!

Terug naar de inhoud