Ga naar de inhoud

Gamsblick-Klettersteig

Traweng, 1.981 meter

Moeilijkheid
C, moeilijk

Dalplaats
Tauplitz, 896 meter

Uitgangspunt
bergstation Tauplitz-Sesselbahn, 1.656 meter

Kaart
AV-Karte 15/2 Totes Gebirge Mitte, Kompass WK 68

Hoogteverschil
stijgen ca. 550 meter
dalen ca. 550 meter
klettersteig ca. 200 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 1 uur
klettersteig ca. 1 uur
terug ca. 1 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

        


Routebeschrijving
Via de A9 naar Selzthal, verder via de B320 naar Trautenfels en de B145 naar Tauplitz. De wegwijzers naar het dalstation van de kabelbaan volgen en hiermee naar de Tauplitzalm.
Als alternatief kan men vanuit Bad Mitterndorf via de tolweg naar de Tauplitzalm. Vanaf de parkeerplaats is de route heen en terug ca. 15 minuten langer.

Vanaf het bergstation van de kabelbaan of vanaf de parkeerplaats richting het oosten voorbij aan het Naturfreundehaus en de Grazer Hütte. Ca. 500 meter na de Grazer Hütte gaat de route bij de zgn. Wernerbankerl links naar de Steirertor. Deze route volgen tot ca. 1.760 meter en dan naar links over een puinhelling naar de instap bij de grot (roze markeringen vanaf de Wernerbankerl).

Vanaf de instap een korte traverse (A/B) naar een platige wand. Over deze platen omhoog (deels C) tot aan makkelijker, platig terrein (B). Via en korte steile passage (C) verder naar een richel (C), dan eenvoudiger (B) naar het begin van een rotspijler. In zigzag (deels C) via de steile pijler omhoog, aan het einde naar links (A) naar loopterrein. Dan komt men bij een wand (C) en bereikt via een makkelijke rotsgeul (A/B) de uitstap dichtbij de top.

De afdaling gaat over de ietwat onaangename puinachtige normaalweg naar de aanloopweg en via deze terug naar het uitgangspunt.


Opmerking:
De Tauplitzalm is het grootste merenhoogvlakte van Midden-Europa en is - hoewel het in het Totes Gebirge ligt - erg vegetatierijk. De 300 meter lange, in 2012 aangelegde klettersteig gaat vanaf de Tauplitzalm naar de Traweng. Het unieke panorama op de top rijkt van de nabij gelegen toppen van het Totes Gebirge over de Grimming tot aan de gletsjers van de Dachstein.

Terug naar de inhoud