Ga naar de inhoud

Marmolada Westgrat

Marmolada di Penia, 3.342 meter

Moeilijkheid
B, moeilijk  

Uitgangspunt
Lago di Fedaia, 2.053 meter

Steunpunten
Rifugio Pian di Fiacconi, 2.625 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 700 meter
dalen ca. 700 meter
klettersteig ca. 400 meter  

Tijdsduur
heen: bergstation - Forcella d. Marmolada - Marmolada di Penia, ca. 4 uur
terug: Marmolada di Penia - bergstation, ca. 2 uur
klettersteig: ca. 2 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Lago di Fedaia, 2.053 meter, met de gondellift omhoog naar Rifugio Pian dei Fiacconi, 2.625 meter. Van hieruit loopt men via pad 606 – tevens »Alta Via Dolomiti 2« - eerst licht dalend, en daarna richting het zuiden via een gletsjer omhoog naar Forcella d. Marmolada, 2.910 meter. Langs stellingen uit de Eerste Wereldoorlog loopt men vervolgens, steeds de staalkabels, trappen en beugels volgend, over de westkam naar de top van de Marmolada di Penia, 3.342 meter. Hier staat een kleine, soms bezette schuilhut.

Richting het noorden over de Firngrat (let op bij verijzing) daalt men af tot men rechts, via een flinke, ca. 200 meter hoge rotspartij, de gletsjer bereikt. Via de meestal aanwezige sporen gaat men terug naar het bergstation. (Let op voor kloven!)

Opmerking:
Warme kleding, stijgijzers, pickel en touwen zijn zwaar aan te bevelen voor de afdaling via de gletsjer. Al naar gelang de omstandigheden kan deze tocht in zowel het stijgen als afdalen zeer moeilijk zijn. Let op de hoogte van 3.342 meter! Alleen met absoluut zeker weer aan te bevelen.
De Marmolada is de hoogste top in de Dolomieten, en daalt aan het zuiden via een 800 meter hoge wand vrijwel loodrecht naar beneden. De noordzijde is vergletsjerd en het hele jaar door een skigebied. Prachtig uitzicht in alle richtingen over de Dolomieten.

Terug naar de inhoud