Ga naar de inhoud

Via ferrata Bolver-Lugli

Cima della Vezzena, 3.192 meter

Moeilijkheid
C en 1+, moeilijk  

Uitgangspunt
S. Martino di Castrozza, 1.466 meter

Steunpunten
S. Martino di Castrozza, 1.466 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 76 (Pale di San Martino)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.200 meter
dalen ca. 1.200 meter
klettersteig ca. 700 meter

Tijdsduur
heen: Col Verde - Cima della Vezzena, ca. 4 uur
terug: Cima della Vezzena - Passo Bettega - Col Verde, ca. 3 uur
klettersteig: ca. 2½ - 3 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van S. Martino di Castrozza, 1.466 meter, met de kabelbaan naar Col Verde, 1.965 meter. Van hieruit via pad 706 over rotsige passages naar het begin van de klettersteig. Eerst ongezekerd, maar gemarkeerd via een machtige rotspartij naar de eerste staalkabels. Links en later rechts aanhoudend via groeven, plateaus en rotsspleten naar een ca. 50 meter hoge, zeer steile uitgezette wand. Verder door een ca. 15 meter hoge kloof bereikt men het einde van deze klettersteig aan de zuidoostkam van de Cimon della Pala op ca. 2.950 meter. Men volgt het pad naar Bivacco Fiamme Gialle, 3.005 meter, en verder richting het noordoosten, licht afdalend naar Passo di Travignolo, 2.938 meter. Van daaruit gaat het naar de hoogste top van de Palagroep, de Cima della Vezzena, 3.192 meter.

Terug naar Passo di Travignolo, 2.938 meter, en door het steile Valle dei Cantoni via pad 716 naar Passo Bettega, 2.667 meter. Van daaruit daalt men makkelijk af tot aan een wegsplitsing, waar men rechts aanhoudt. Via de gezekerde, maar uiteengezette westhelling van de Cima Corona, 2.768 meter, bereikt men weer Col Verde, 1.965 meter, en de stoeltjeslift.

Opmerking:
Alleen bij zeker weer aan te bevelen. Vanwege de verijsde, steile sneeuwvelden in Valle dei Cantoni zijn stijgijzers in het voordeel. Deze via ferrata behoort tot de mooiste in de Dolomieten en is te combineren met »Via ferrata Gabitta d'Ignotti« (ca. 5 uur vanaf Cima della Vezzena).

Terug naar de inhoud