Ga naar de inhoud

Via ferrata Regina de Peramola

Moeilijkheid
D, zeer moeilijk  

Dalplaats
Oliana, 469 meter

Hoogteverschil
ca. 430 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 25 minuten
klettersteig ca. 3 uur
terug ca. 1½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Volg de C14 vanuit Oliana naar Seu d'Urgell. Als u aan het stuwmeer komt, juist vóór de tweede tunnel "Remolins" is aan de linkerzijde van de weg een parking. Parkeer daar de wagen.

Aan de parking vertrekt een bospad in het groen. Dit komt langs een elektriciteitspaal en gaat dan verder rond de berg. Uit het zicht van de parking aan de achterzijde van de berg begint dan de via ferrata.

De eerste klim met kettingen en kabels is op de achterzijde van een aparte piek. Dan komt u aan de aftakking met foutieve aanduiding op bijgevoegd routeplan. Naar links loopt dit dood op de losstaande top "Cima alternativa". Voor wie het te moeilijk vindt, is hier een ontsnappingsroute. Het tweede deel vertrekt naar rechts waar u reeds de Tibetaanse hangbrug over de kloof ziet. Na de hangbrug is er een stuk steil op de flank verticaal naar boven met behulp van treden. Daarna is er een moeilijk stuk met weinig hulpmiddelen. Dan komt u op een welkome rustplaats, einde deel 2. Ook hier is een terugweg mogelijk. Daarna vatten we een volgende moeilijke klim aan.  Deze eindigt met een stukje horizontaal rond een rots. Daarna moet je oversteken tussen 2 rotsen; afstand 1,5m (zie foto's). Na deze oversteek terug verticaal naar boven. Voor het laatste stuk kan je kiezen of je een makkelijke of moeilijke route wil volgen.
De moeilijke route is met een overhang, doch doenbaar.

Afdalen langs de wandelweg (camino) tot aan het vertrek. Gordels nog niet uitdoen. Het eerste deel is voorzien van staalkabels en kettingen. In het tweede deel passeer je langs steile hellingen met losse stenen. Wie durft kan hierlangs afdalen meeschuivend met de losse stenen.

Terug naar de inhoud