Ga naar de inhoud

Les Escadilles

Llo, 1.659 meter


Moeilijkheid
2 routes
Llisses de Llo C, moeilijk
Llisses dretes D/E, zeer moeilijk

Uitgangspunt
Llo

Hoogtemeter
beginhoogte 1.400 meter
eindhoogte 1.659 meter

Tijdsduur
naar de via ferrata ca. 30 minuten
Llisses de Llo ca. 2½ uur
Llisses dretes ca. 3 uur
terug ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Over de RN 116, in het dorp van Saillagouse, de CD 33 nemen in de richting van Llo (2 km).  Vóór het dorp, langs de rechterkant en vóór de kerk St Fructueux, de niet-geasfalteerde weg van de gorges du Sègre en het zwembad volgen (houten bord).  Er zijn 2 parkeerterreinen.

2 mogelijkheden: Llisses de Llo (AD) en Llisses dretes (D+)
De eerste via ferrata in de Franse Pyrenëen is volledig uitgerust en mag zeker vergeleken worden met de vias uit de Alpen.  Gelegen vlakbij het dorp van Llo, de gorges du Sègre en de zwavelhoudende warmwaterbaden.  De route loopt langs een steile rotswand (El Lladre) over een lengte van 800 m met een hoogteverschil van 259 m.  Twee wegen zijn mogelijk waarvan één die gemakkelijker is (AD) en de minder ervarenen een eenvoudiger omloop  bezorgt.
Reeds bij het vertrek heb je vanop de loopbrug, die gelegen is boven de bosweg van de “gorges du Sègre”, een prachtig zicht over het landschap.  Het gaat vervolgens langs  de rotswand met een opeenvolging van oversteken en verticale stukken, tot aan de historische site van San-Feliu, waar een Romaanse kapel gerenoveerd wordt. Het vervolg is over bebakende wegen en daarna door het pittoreske dorp van Llo.

De verschillende passages die u neemt dragen de catalaanse namen van Lisses de Llo (AD) of Llisses dretes (D+),dan El pas de las Orenetes (de passage van de zwaluwen), El pas de la Guille (de passage van de vos), El Roc de l'Isard (de rots van de Isard), El Replojado dels Bous (de schuilplaats van het vee) en ten slotte La Pujada de San Feliu (de klim van San Feliu) van waaruit je een prachtig overzicht hebt over de Cerdagne.

Opmerking:
Voor deze via ferrata moet een toegangsprijs van EUR 21,00 per persoon worden betaald (2009). Materiaal inclusief.

Terug naar de inhoud