Ga naar de inhoud

Via ferrata in de Franse Alpen

Zoals je op de site van viaferrata.nl kan lezen is Via Ferrata een toegankelijke sportactiviteit voor iedereen met een buitensportinteresse. Je kan op deze site ook lezen dat een goede voorbereiding op de tocht belangrijk is, en dat ook Via Ferrata specifieke technieken en noodzakelijke kennis vraagt. Via Ferrata is prachtig om te doen, maar bedenk dat je je in bergachtig terrein begeeft, dat vraagt om een ervaren kennis en kunde. Crux biedt je in een korte minicursus van 3 dagen alle kneepjes van het vak. Bovendien doe je 3 prachtige Via Ferrata tochten, onder begeleiding, in de Franse alpen, zodat je naderhand uitstekend zelfstandig op pad kan om je Via Ferrata wensenlijstje af te werken.


De Via Ferratacursussen die door Crux Outdoor & Education sinds 25 jaar worden aangeboden, vinden plaats in het prachtige natuurgebied ‘les Ecrins’ en het dal van de Durance, in de zuid-Franse Alpen. In dit gebied zijn vele Via Ferrata’s te vinden van verschillende moeilijkheidsgraad. Door het grote aanbod van Via Ferrata’s kunnen we het niveau van de cursus perfect aanpassen aan het niveau van de deelnemers. Doel van de cursus is om deelnemers in een compacte 3-daagse cursus de basiskennis en -technieken van Via Ferrata bij te brengen, om zodoende zelfstandig op pad te kunnen. In de cursus wordt o.a. aandacht besteed aan materiaalkennis, tochten voorbereiding, topo-interpretatie, klim- en zekertechnieken, het leren inschatten van gevaarlijke situaties en het handelen in noodsituaties. Tijdens de cursus worden 3 Via Ferrata tochten gemaakt, variërend van PD (Peu Difficile) tot D (Difficile).In de zomer van 2023 staan er 3 volwassenen-cursussen gepland:
  1. van 19  tot 26 juli
  2. van 2 tot 5 augustus
  3. van 16 tot 19 augustus

Kosten voor de 3-daagse Via Ferratacursus zijn € 225,- Dit is inclusief materiaal, instructie, aanvullende verzekering en begeleiding door een gediplomeerd bergsport instructeur. Exclusief zijn reis en verblijf. Het basiskamp van Crux is op camping “les Allouviers” in het plaatsje Freissinières.


Naast de volwassenencursussen biedt Crux ook een Via Ferrata cursus voor ouders met kinderen aan. Deze cursusweek staat gepland van 29 juli tot en met 5 augustus. De kosten hiervan zijn vanaf € 580,- (voorbeeld 1 ouder, 1 kind, inclusief campingkosten). In dit programma verblijf je een gehele week op het kampement van Crux in eigen tent. Tijdens de week worden 4 dagen besteed aan de Via Ferrata activiteiten, de andere dagen zijn voor eigen invulling. Wel zo ontspannen!Terug naar de inhoud