Ga naar de inhoud

Klettersteig Grande Chenalette

Grande Chenalette, 2.889 meter

Moeilijkheid
A/B, makkelijk  

Uitgangspunt
Grote St.-Bernhard pas (2469 meter), de oude overgang van Wallis naar het Aosta dal. Vanuit Martigny 44 Km, kan ook met de (post)bus bereikt worden. Naderend vanaf de Zwitserse kant; parkeren aan het einde van het ‘dorpje’ bij het meer, tussen het laatste hotel en de Italiaanse grens.

Steunpunten
Hospiz St. Bernhard, 2.469 meter

Hoogtemeter
stijgen : ca. 420 meter
dalen : ca. 420 meter
klettersteig : ca. 100 meter

Tijdsduur
heen : ca. 1½ uur
terug : ca. 1 uur
klettersteig : ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf de parkeer plaats langs “Barry”-Zwinger omhoog achter de kennels langs tot aan haarspeld. Verder langs het niet meer ingebruik zijnde kabelbaanstation omhoog door de losse rotsblokken. De route tekens omhoog volgend naar de panorama wand op de Petite Chenalette (2789). Vanaf de panorama plaats omhoog via de klettersteig waarin enkele (gezekerde) ladders en enkele kabels zitten.

Terugweg:
Zelfde route. De tocht kan worden uitgebreid met een tocht over de Pointe de Drome (2949) naar de ‘lacs de Fenetre’ (2495), en via ‘Fenetre de Ferret’ (2698) terug naar de Grote St.-Bernhard pas (5 uur).

Opmerking:
Begin deze tocht vroeg in de morgen, het wordt op de pas rond koffietijd druk en parkeren is dan lastig. Vergeet je fototoestel niet, de uitzichten zijn adembenemend. Vergezichten van Berner Alpen tot aan Grand Paradiso, en natuurlijk ook op de Mont Blanc.

De tocht is geen aanrader bij nat weer gezien de zekeringsmogelijkheden. Ondanks dat deze tocht dicht tegen de Franse (en Italiaanse) grens aanzit is de Franse manier van bekabelen ver te zoeken. Het lijkt eerder op een verwaarloosde Italiaanse ferrata. De bekabeling, voor zover aanwezig, was in de zomer van 2003 aan vervanging toe, op sommige plaatsen hingen gerafelde nylon touwen. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, de uitzichten zijn er te mooi voor.

Terug naar de inhoud