Ga naar de inhoud

Prisank (Prisojnik), 2.547 meter

Fensterweg

Razor-Prisojnikgroep

Moeilijkheid
C/D , moeilijk  

Uitgangspunt
Door Kransjka Gora in zuidelijke richting via een voormalig oorlogsweg in 24 haarspeldbochten naar Vrsic-Pass (1.612 meter). Daar is een parkeerplaats.

Steunpunten
Ticar-Haus (op de pas), 1.620 meter

Hoogteverschil
ca. 1.000 meter
waarvan klettersteig ca. 500 meter

Tijdsduur
totaal ca. 5 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Vanaf de parkeerplaats naar Ticarjev Dom, van daaruit via de gedeeltelijk gemarkeerde klim over de groene heuvel onder de Prisanknoordwand. Kort na de heuvel is er een markering op de rotsen. Naar links richting het noordoosten gaat het naar de Fensterweg en rechts ziet men het normale pad dat weer afdaalt. De toegang tot de Fensterweg gaat over een gemarkeerde klim naar beneden tot aan het begin van de klettersteig (tot hier ca. 45 minuten). De klettersteig is goed gemarkeerd en gaat door een, wat van onderaf lijkt een klein rotsvenster, die echter bijna 100 meter groot is, naar de bergkam op 2.270 meter. Deze kam leidt naar de hoofdtop, 2.547 meter.

Via de topgraat terug naar het rotsvenster. Van hieruit gaat een gemarkeerd pad zonder moeilijkheden terug naar Vrsicpass. (1½ uur vanaf de top)

Variant : verder naar links van deze route (richting het noordoosten) gaat de Hanzasteig naar de top van de Prisank. Uitgangspunt van deze klim is verder naar beneden aan de Vrsicweg naar de Koca na Gozdu, 1.240 meter, in de volgende haarspeldbochten. De klim is wat makkelijker dan de Fensterweg, maar niet minder interessant. Het begin van de klettersteig is op ca. 1.400 meter hoogte.

Opmerking:
Goede conditie vereist. Tot in het begin van de zomer kans op sneeuwresten, pickel is dan raadzaam.

Terug naar de inhoud