Ga naar de inhoud

Via ferrata Poi d'Unha

Moeilijkheid
C/D, zeer moeilijk  

Dalplaats
Salardu, 1.268 meter

Hoogteverschil
ca. 950 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 30 minuten
klettersteig ca. 3½ uur
terug ca. 1½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Vall d'Aran is één van de mooiste gebieden in de Pyreneeën en het noordwestelijke deel van Catalonië. De schilderachtige vallei is bezaaid met kleine dorpjes en omgeven door heuvels met een hoogte van meer dan 2 kilometer. Direct tegenover het dorp Unha is in 2014 een nieuwe via ferrata geopend met de naam Poi d'Unha. De via ferrata met een afstand van 800 meter en een hoogte van bijna 500 meter en behoort tot de langste in Spanje. Bovendien is de route is voorzien van ultramoderne apparatuur zoals een aantal Tibetaanse bruggen en een spannende wenteltrap.

De route is verdeeld in drie secties. Het eerste deel, dat is ongeveer 150 meter, is het makkelijkste.
Het tweede deel is al moeilijker met een enkele overhang en meerdere touwbruggen. Deze passages kunnen worden vermeden via een omweg.
Het derde deel wordt ook gecatalogiseerd als moeilijk. Het loopt door een echte muur met beugels en een rotswand die de kracht van je armen test. Aan het einde van de moeilijkheden vind je het logboek waar je je ervaringen in kunt schrijven.
Hierna moet er echter nog verder omhoog geklommen worden. Blijf de markeringen volgen tot een hoogte van 1930 meter, waar het pad definitief eindigt. Vanaf daar kun je door naar de top van Poi d'Unha, 2221 meter, of afdalen naar het dorp door een kloof (uitgerust met een kabel) en vervolgens via een pad.

Vanaf de top van Poi d'Unha heb je een prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen Maladeta en Pico de Aneto (3404 meter).

Terug naar de inhoud