Ga naar de inhoud

Der Johann Klettersteig

Hohes Dirndl, 2.832 meter

Moeilijkheid
E, extreem moeilijk

Dalplaats
Ramsau am Dachstein, 1.135 meter

Uitgangspunt
dalstation van de Südwandbahn, 1.692 meter

Kaart
AV-Karte 14 Dachstein, F&B WK 201

Hoogteverschil
stijgen ca. 1.250 meter
dalen ca. 150 meter
klettersteig ca. 600 meter

Tijdsduur
naar de klettersteig ca. 2 uur
klettersteig ca. 4 uur
terug ca. 30 minuten

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

        


Routebeschrijving
Via de A10 tot Altenmarkt, verder naar Schladming en omhoog naar Ramsau. Ten westen hiervan gaat een tolweg naar het dalstation van de Dachstein-Gletscherbahn (parkeerplaats).

Verder zie www.bergsteigen.com/sites/default/files/topos/75_Topo_8b029e10-e12c-44ae-ab8f-5b09b593c0bf_der_johann_topo.pdf

Vanaf de Seethaler Hütte via de Obersten Hallstätter Gletscher (sporen) kort afdalen, dan weer licht omhoog naar het bergstation van de Dachstein-Gletscherbahn (let op laatste dalrit!). Wie de laatste dalrit mist, kan via de “Hunerscharten-Klettersteig” (in het bovenste deel gezekerd, B) afdalen. Tijdsduur Hunerscharten-Klettersteig ca. 1½ uur.

Super-Ferrata Dachstein: "Anna Klettersteig", samen met "Der Johann" en de "Schulteranstieg" naar de Hohen Dachstein. Deze klettersteig is met 1200 klettersteighoogtemeters ( instap - uitstap - ca. 1600 hoogtemeters incl. aanloop) één van de langste klettersteigroutes in de Alpen.

Opmerking:
De Johann Klettersteig in het zuiden van het Dachsteingebergte is een niet te onderschatten route, te vergelijken met de grote en lange klassiekers in de Dolomieten! Juist daarom is “Der Johann” een van de meest geliefde klettersteigen in Oostenrijk en 50 beklimmingen per dag zijn geen zeldzaamheid. De grootste moeilijkheden bevinden zich in het onderste deel, maar ook bij het grote plateau zijn er enkele moeilijke passages. Zeer goede conditie is vereist, om onder de ban van de geweldige Dachstein zuidwand succesvol tot aan de gletsjer omhoog te gaan.

Terug naar de inhoud