Ga naar de inhoud

Via ferrata Brigata Cadore

Punta Serauta, 2.935 meter

Moeilijkheid
D, zeer moeilijk  

Uitgangspunt
Passo di Fedaia, 2.056 meter

Steunpunten
Rifugio Fedaia, 2.056 meter, Rifugio Forcella Serauta, 2.880 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 59 (Sella - Marmolada)

Hoogtemeter
stijgen ca. 925 meter
dalen ca. 925 meter
klettersteig ca. 775 meter  

Tijdsduur
Passo di Fedaia - begin via ferrata, ca. 40 minuten
begin via ferrata - Punta Serauta, ca. 3½ uur
Punta Serauta - Rifugio Forcella Serauta, ca. 1 uur
klettersteig: ca. 4 uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Vanaf een zijgebouw naast Rifugio Fedaia ten oosten van het stuwbekken in oostelijke richting afdalen. Een vage skipiste volgen en rechts aanhouden, een grote pijl op de rotsen volgen. Een pad loopt door gras-bosjeslandschap, rood gemarkeerd, glooiend tot het laagste punt op 2.010 meter. Het pad omhoog volgen tot een grote “F” zichtbaar wordt bij de voet van de rotswand, waar de klettersteig begint op 2.160 meter. De weg van de staalkabels volgen, soms zeer steil omhoog. Op 2.900 meter de voorste top, vervolgens veel omhoog en omlaag, soms lastig klauterwerk tot de top op 2.935 meter, Punta Serauta. Over smalle graten opnieuw omhoog en omlaag tot een schoorsteen, daar steil naar beneden over roestige staalstaven. Tenslotte een oude krijgsweg uit de Eerste Wereldoorlog  volgen en doorwandelen tot  Rifugio Forcella Serauta.

De terugweg loopt over de gletsjer. Aan de rand van de skipiste loopt het pad zonder problemen naar het laagste skiliftstation.

Opmerking:
Prachtige, maar zeer zware tocht. Eerste deel is een beetje eentonig tegen een steile muur van 700m omhoog. Na de eerste top is de klettersteig afwisselend en uitdagend. Alleen bij zekere weersomstandigheden veilig te doen. Bij regen en onweer levensgevaarlijk! Bij de afdaling over de gletsjer stijgijzers meenemen. Eventueel afdalen met de liften bij Rifugio Forcella Serauta  tot Malga Ciepela  en over de weg per openbaar vervoer of liftend naar Passo di Fedaia.

Terug naar de inhoud