Ga naar de inhoud

Cmir Klettersteig

Cmir, 2.393 meter - via Tominsekweg en Stanichaus

Triglavgroep

Moeilijkheid
B/C moeilijk  

Uitgangspunt
Vanuit Oostenrijk over de Wurzenpass, dan naar het oosten tot Mojstrana, daar in zuidelijke richting door het Vratatal tot aan de hut Aljazev Dom, 1.000 meter

Steunpunten
Dom Stanica, 2.332 meter

Hoogteverschil
ca. 1.400 meter
waarvan klettersteig ca. 1.000 meter (Pragweg) en ca. 100 meter (Cmir)

Tijdsduur
heen ca. 5 uur
terug ca. 3 uur  

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

    


Routebeschrijving
Vanaf de hut Aljazev Dom dalinwaarts waar men na ca. 5 minuten het Partizanengedenkteken bereikt, daar gaat men linksaf en de markeringen volgend bij de Tominskeweg omhoog. Na een moeizame steile klim van zo’n 2½ uur, treft men in het bovenste deel enkele geëxponeerde klettersteigpassages aan in de Kessel onder de Begunsjki vrh, waar de Tominskeweg met de Pragweg kruist. Van hieruit via het gemarkeerde pad verder tot aan de wegsplitsing Stanichaus en via een gemakkelijk pad in ca. 1 uur naar Stanichaus, 2.332 meter.

Van Stanichaus richting het noorden over het gemarkeerde pad via de Rjavceveköpfe over steile maar goed gezekerde passages. Daarna over de bergkam en grashellingen en tot slot over een puinhelling naar de top van de CMIR, 2.393 meter. Vanaf Stanichaus in 2-3 uur.

Als heenweg kan men ook kiezen voor de Pragweg, tevens kan men een overnachting plannen in het Stanichaus, vanwaar tochten naar de Rjavina of de Vrbanova mogelijk zijn.

Opmerking:
Goede conditie vereist, je moet hier geen last van hoogtevrees hebben.

Terug naar de inhoud