Ga naar de inhoud

Via ferrata Giovanni Lipella

Tofana di Rozes, 3.225 meter

Moeilijkheid
C/D, moeilijk  

Uitgangspunt
Cortina d'Ampezzo, 1.211 meter - Rifugio Dibona, 2.050 meter

Steunpunten
Rifugio Dibona, 2.050 meter

Kaart
Kompass-kaart nr. 55 (Cortina d'Ampezzo)

Hoogtemeter
stijgen ca. 1.200 meter
dalen ca. 1.200 meter
klettersteig ca. 600 meter  

Tijdsduur
heen: Rifugio Dibona - Castelletto - Tofana di Rozes, ca. 4 uur
terug: Tofana di Rozes - Rifugio Giussani - Rifugio Dibona, ca. 2½ uur
klettersteig: ca. 2½ uur

Voor klettersteigen in deze regio adviseren wij onderstaande boek(en):

              


Routebeschrijving
Van Rifugio Dibona, 2.050 meter, via pad 404 onder de machtige zuidwand van de Tofana di Rozes, 3.225 mater, naar het begin van de klettersteig. Langs stellingen uit de Eerste Wereldoorlog gaat het eerst door een ca. 800 meter lange mijngang omhoog naar Castelletto, 2.657 meter. Een prachtig zicht in het Travenanzestal en op de Fanesgroep. Van hieruit gaat het licht stijgend en steeds gezekerd over de westzijde van de Tofana di Rozes, 3.225 meter, tot aan de wegsplitsing, waar men naar links via de inkeping, bij slecht weer naar Rifugio Giussani, 2.561 meter, (Rifugio Cantore) en Rifugio Dibona, 2.050 meter, kan afdalen. De klettersteig gaat echter bij de wegsplitsing naar rechts over de ca. 300 meter hoge noordwestwand loodrecht, maar goed gezekerd, omhoog tot aan de gedenkplaat voor Giovanni Lipella, waar men ook het normale pad vanuit het noorden bereikt. Over steengruis en sneeuw gaat het steil omhoog naar de top van Tofana di Rozes, 3.225 meter.

De terugweg gaat over de noordflank over het gemarkeerde, normale pad via rotsachtige traphellingen omlaag naar Rifugio Giussani, 2.561 meter, en via pad 403 terug naar Rifugio Dibona, 2.050 meter.

Opmerking:
Let op verijzing 's morgens vroeg en in de afdaling over de vaak besneeuwde noordzijde van de berg. Neem in ieder geval een zaklamp mee voor de ca. 800 meter lange mijngang. Eén van de mooiste uitzichtpunten in de Dolomieten.

Terug naar de inhoud