Ga naar de inhoud
Alles over via ferrata

Klimmaterialen

Voor een via ferrata heb je een bepaalde uitrusting nodig om veilig door de route te kunnen gaan. Buiten de bergschoenen met een goed profiel  bestaat de basisuitrusting uit een klim- of integraalgordel, een klettersteigset en een helm. Daarnaast is het prettig om speciale klettersteighandschoenen te dragen. Naar gelang men zich op een bepaald terrein begeeft, kunne andere materialen nodig zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pickel en stijgijzers als je over sneeuwvelden of een gletsjer gaat of een zaklamp als je door tunnels gaat.


Klimgordel

Op de passages waar staalkabels in de rotswand zijn gemonteerd, moet je jezelf zekeren. Om jezelf vast te maken aan de staalkabels, moet je in eerste instantie een zitgordel (ook wel sportklimgordel of heupgordel) hebben. Indien de gordel voor zowel binnen- als buitenactiviteiten gebruikt wordt, of als er geklommen wordt in zowel warme als koudere periodes van het jaar, is het ideaal om verstelbare beenlussen te hebben. De wijdte van de beenlussen kan dan aangepast worden aan de dikte van de kleding.


Indien er grote haakafstanden zijn, of als er een grote rugzak gedragen wordt, kan men het beste kiezen voor een integraalgordel of voor de combinatie van een zitgordel met een losse borstgordel. Het aanhechtingspunt zit hierbij een stuk hoger, ongeveer midden op de borst in plaats van ter hoogte van je middel bij een zitgordel. Bij een eventuele val met slechts een zitgordel en met een zware rugzak, bestaat het gevaar dat je ondersteboven komt te hangen. Door het hogere aanhechtingspunt bij een integraalgordel, is dit gevaar niet aanwezig.


Klettersteigset

De koppeling tussen de zit- of integraalgordel en de staalkabel wordt bewerkstelligd door een klettersteigset. Klettersteigsets zijn er in verschillende soorten.

De traditionele klettersteigsets zijn er in een Y-vorm en in een V-vorm. De set in Y-vorm (zie afbeelding) bestaat uit 2 stukken touw, waaraan de karabiners bevestigd zijn. De 2 touwen komen samen bij het hoofdtouw, dat door het de rem heen gaat. Het uiteinde van het hoofdtouw wordt vervolgens aan de gordel gehangen. De rem wordt aan het bevestigingspunt van de gordel vastgemaakt d.m.v. een schlinge. De staalkabels op de route kunnen nu steeds in de karabiners geklikt worden, waardoor men gezekerd is. Bij een eventuele val zal het touw door de rem schieten, waardoor de val gebroken zal worden.

Bij de klettersteigsets in V-vorm is er slechts 1 touw aanwezig, welke door de rem heen gaat en waar aan beide uiteinden een karabiner bevestigd is. Bij deze sets kan de rem zijn werking dan ook niet doen tijdens een val, als beide karabiners aan de staalkabel bevestigd zijn. Bij de Y-set is dit probleem niet aan de orde. De aanschaf van een set in V-vorm wordt dan ook niet aangeraden.

Tegenwoordig wordt bij klettersteigsets geen rem meer gebruikt, maar wordt er een band gebruikt die vele malen aan elkaar gestikt is. Bij een val zal het stiksel langzaam losscheuren, waardoor de val gebroken wordt.


Helm

Klettersteigroutes lopen vaak langs steile rotswanden, of zelfs onder overhangende gedeeltes.
Hier is een gevaar aanwezig van vallende stenen, een goede helm is derhalve onmisbaar. Tevens biedt een helm bescherming bij een ongecontroleerde val. Bij de aanschaf van de helm moet vooral gelet worden op een goede pasvorm. Een goed passende helm zal beter zitten en derhalve betere bescherming bieden.




Klettersteighandschoenen

Handschoenen beschermen de handen bij het vasthouden van de staalkabel, waaraan soms scherpe rafels zitten. Tevens heb je met de handschoenen meer grip aan de staalkabel. De meeste klettersteighandschoenen laten de vingertoppen vrij, waardoor je vrijer kunt bewegen.



Jezelf zekeren


Naast een goede uitrusting is een correcte manier van zekeren een vereiste een op een veilige manier een klettersteigroute te volbrengen. Hoe zeker je jezelf op een juiste manier aan de staalkabel?

De staalkabels zijn om een bepaald aantal meters vastgemaakt aan een haak in de bergwand. Op het moment dat je met je karabiners zo’n haak bereikt, zul je de karabiners moeten losmaken en deze aan de andere kant van de haak weer om de staalkabel moeten doen. Het is van het grootste belang dat eerst de ene karabiner aan de andere kant van de haak om de staalkabel bevestigd wordt alvorens de tweede karabiner los gehaald wordt van de staalkabel. Mocht er een moment zijn dat beide karabiners los zijn van de staalkabel, dan ben je op dat moment niet gezekerd en kan een val fataal zijn!

Indien je omhoog klimt langs een staalkabel is het verstandig om jezelf zo hoog mogelijk te zekeren. Bij een eventuele val is daardoor het aantal valmeters kleiner dan wanneer je jezelf lager gezekerd hebt. Wacht dus niet te lang met zekeren, maar verhang je karabiners boven een volgende haak zodra je daarbij kan.

Terug naar de inhoud